Bolest a sláva na Netflixu s českým dabingem: Zlatá palma pro Antonia Banderase z Cannes 2019

Bolest a sláva na Netflixu s českým dabingem: Zlatá palma pro Antonia Banderase z Cannes 2019
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Španělský dramatický film, který získal celou řadu nominací na prestižních soutěžích a festivalech, je dalším z filmů zřejmě nejznámějšího španělského režiséra Pedra Almodóvara. Ve Španělsku se film objevil v březnu 2019 a mezinárodní premiéru měl na FF v Cannes.

Jde o dojemný a bolestný snímek o životě filmového režiséra Salvadora Malloa a o uvědomění si plynoucího času. Salvator Mallo je jakýmsi alter egem samotného extravagantního Almodóvara.

O filmu, který není snadné popsat

Salvador Mallo (Banderas) je velmi ceněným filmovým režisérem, který už nějakou dobu trpí vyhořením a není schopný pracovat. Nemá problémy jen s uměleckou prací, ale velice chátrá i tělesně. Mohou za to různé nemoci, které mu způsobují velice intenzivní bolest, která ho doslova sužuje a vládne nad ním. Své dny tráví blouděním ve vzpomínkách, kdy si připomíná šťastné dětství, kdy žil sice nuzně, ale měl milovanou matku (Penelópe Cruz) a netušil, kolik bolesti ho v životě čeká. Teď, když už jen bilancuje, vzpomíná také na minulou slávu a také se trochu utápí v sebelítosti.

Obnovení jednoho jeho slavného filmu ho znovu přivede do uměleckého prostředí a po dlouhých letech se potkává s jedním z herců ze svého filmu, se kterým desítky let nemluvil, protože jejich poslední spolupráce nedopadla podle jeho představ. Právě tento herec uvedl Salvadora do pekelného světa závislosti na heroinu, který výrazným způsobem ovlivnil jeho život.

Právě setkání po letech spustí vzpomínky na roky nevyřešené vztahy a minulost pohřbenou někde hluboko v nitru. To nakonec donutí hlavního hrdinu pokusit se čelit svému životu a vzít ho do svých rukou. Má před sebou výzvu, aby se smířil s lidmi ze své minulosti, ale i sám se sebou.

Přes současnost a krizi v dospělém životě se dostává do minulosti k okamžikům, které možná postavily základ k mizérii jeho současného života.

Film se tváří jako opravdová autobiografie režiséra Almodóvara (na úvodní fotografii s protagonisty filmu) a z části je jeho životem inspirovaný. Velká část je fikce. Především je to závislost na heroinu, která dává příběhu jinou hloubku.

Filmový hrdina potom může najít záchranu ve světě, který dobře zná a kde byl úspěšný. Předpokladem ovšem je, aby se smířil se svým nepříliš dobrým zdravím a přijal minulost i s její špatnou stránkou.

Zisky z filmu nebyly tak omračující, jak uvádí americké kasovní trháky, ale přesto šlo o nejvýdělečnější španělský film roku 2019.

 

Zdroj:

  • autorský článek