1. díl Ulice z roku 2005, vzpomínáte jak to celé začalo?

1. díl Ulice z roku 2005, vzpomínáte jak to celé začalo?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ulice nás provází neuvěřitelnou řadu let téměř každý všední podvečer a stala se jakousi neopomenutelnou součástí našich životů. S jejími hrdiny prožíváme radosti i starosti, fandíme jim nebo je proklínáme. Jak ale tohle dobrodružství vlastně začalo?

Možná je to vaše ulice. Možná jste to vy.

Tento slogan provází Ulici od samých začátků. Nekonečný a divácky stále populární seriál zná do jisté míry jistě každý z nás, ať už se na něj pravidelně dívá, anebo ho zarputile přepíná. Svého času jedinečný projekt a první denní původní seriál se na obrazovkách televize Nova vysílá každý všední podvečer (s výjimkou letních prázdnin, některých svátků apod.) už od 5. září 2005.

Od té doby sledujeme střídavě osudy obyvatel pražské ulice, v níž vlastně nenajdeme nic výjimečného, co bychom neznali z vlastních životů. Nechybí tu obytné domky, kadeřnictví, večerka, oblíbená hospoda nebo prodejna květin. Tehdy možná ani nikdo nečekal a nedoufal, že by se z Ulice mohl stát tak úspěšný fenomén, který se zde udrží dalších šestnáct let. A že v průběhu těchto let dojde ke spoustě změn, např. že z večerky se stane pekařství a následně bistro, v hospodě U Jindřicha se vystřídají různí majitelé nebo že malá firma na dřevěné hračky s krásným logem nad vchodem ustoupí pokroku.

Začalo to s koncem prázdnin…

První díl seriálu Ulice nese název „Nová sousedka“ a jeho děj se odehrává na konci letních prázdnin. Začíná znělkou, která se sice během let několikrát změnila, ale její doprovodná hudba složená Petrem Maláskem zůstává zachována dodnes.

Rodina Jordánových se vrací z dovolené a chystá se na oběd k manželům Královým, majitelům místní vyhlášené firmy na výrobu hraček, které ztvárnili Alena Vránová a Radek Brzobohatý. U nich se Bára Jordánová (Tereza Brodská) dozvídá o špatném zdravotním stavu Marie Králové. Mezitím ulice vítá novou obyvatelku, mladou učitelku Lenku Drápalovou v podání Michaely Badinkové. Domovník Vlastimil Pešek (Rudolf Hrušínský ml.) jí však příchod do nového bytu příliš neusnadní. Majitel večerky Lumír Nykl (Václav Svoboda) se pokouší přemluvit Václava Krále, aby prodal své milované Království hraček, zatímco mladá a nevybouřená Monika Farská (Anna Fixová) vyráží na diskotéku a seznamuje se s Tomášem Savkou, finalistou první řady soutěže Česko hledá SuperStar.

Tereza Brodská, Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Místo, kde se rodí skutečná přátelství

Při takovém množství postav není nouze o nejrůznější zajímavé zápletky a dramata, o náročné životní okamžiky, tragédie a zásadní změny. Ulice však neukazuje pouze stinné stránky naší existence, ale i to dobré – poznávání nových kamarádů, objevování prvních lásek, soudržnost rodin. Zobrazuje zkrátka to, co by mohlo být součástí životů běžných lidí a co se odehrává v českých domácnostech. Neschází jí humor, lehkost a nadhled. Setkáme se v ní se sympaťáky i zloduchy. Řada z těch, kteří Ulici provázeli v jejích začátcích, už tu dnes není. Za dobu vysílání odešlo a zase přišlo tolik rodin a postav, že udržet si přehled, kdo všechno tu byl a nebyl, je už takřka nemožné. Ale přesto se stále díváme a napjatě očekáváme, co bude dál. Mnohým seriál umožnil poznat spoustu skvělých lidí a navázat trvalá přátelství, což je na něm asi to nejúžasnější.

 

Zdroje: