Ztracená brána: Třídílná mysteriózní minisérie, kde stopy zločinu vedou až k Zednářům

Ztracená brána: Třídílná mysteriózní minisérie, kde stopy zločinu vedou až k Zednářům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ztracená brána je volným pokračováním divácky úspěšné televizní minisérie Ďáblova lest. Na televizní obrazovky se vrací nesourodá dvojice vyšetřovatelů v podání Geislerové a Dvořáka. Vrací se také Ivan Trojan a objeví se řada dalších hvězd, jako jsou Josef Abrhám, Tomáš Töpfer nebo Viktor Preiss.

Zatímco v první sérii dvojice detektivů (Sumara a Šímová) a odborník na černou magii a záhady (Michal Runa) vyšetřovali záhadný zločin spojený s Ďáblovou biblí, tak tentokrát se točí vše kolem tajemného Voynichova rukopisu, ve kterém je zobrazena záhadná neznámá rostlina, kvůli které je ochotný někdo dokonce vraždit.

V cestě za pravdou odhalí vyšetřovatelé řadu šokujících skutečností. Musí odhalit tajemného pachatele a zastavit zlo, a to navzdory tomu, že jsou jejich životy v ohrožení.

Atmosféru dokreslují kulisy staré Prahy i s tajuplným podzemím a jak religionista a odborník na tajemno objevuje, vše je spjato se Zednářskou lóži.

Film vznikl opět podle knihy našeho populárního záhadologa Arnošta Vašíčka a režie se ujal Jiří Strach. Ten si v sérii zahrál i drobnou roli mnicha zpívajícího ve sboru v břevnovském kostele.

Do podzemí se seriáloví hrdinové série dostávali z románské rotundy Nalezení svatého Kříže z roku 1125, rotunda se nalézá na Starém Městě, ale bohužel žádný vchod do podzemí v ní není.

Přestože je děj umístěný do Prahy, většina záběrů z podzemí pochází ze Znojemského podzemí. V Praze se filmovalo například v pražském metru, pod Čechovým mostem, u Motolského potoka, v pražské čističce odpadních vod či ve Vyšehradských kasematách. 

Trojan, Geislerová, zdroj: Zuzana Páchová / © Česká televize

Ve srovnání s předchozí sérií, která byla natočena tři roky před Ztracenou bránou, je seriál kompaktnější, tematicky stejně atraktivní, zábavný a promyšlenější.

Herecky to tentokrát suverénně táhne charismatický Jiří Dvořák, přičemž Aňa Geislerová mu sympaticky přihrává na smeč. Jejich dialogy jsou mnohem vtipnější a slovní přestřelky jsou mnohem zábavnější, než tomu bylo v první sérii. Ivan Trojan dostal tentokrát méně prostoru, ale i tak svou práci odvedl dobře.

Pokud hledáte příjemnou mysteriózní detektivku na volný večer, minisérie běží vždy ve čtvrtek na ČT a najdete ji i v iVysílání.  

Zdroj článku: