Zlatá labuť: Nepochopitelná tvrdost Irenina otce vůči jediné dceři

Zlatá labuť: Nepochopitelná tvrdost Irenina otce vůči jediné dceři
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
O tom, že Irena není žádná dobračka, se ani nemusí polemizovat. Diváky si však získala svou sveřepostí, vytrvalostí a smyslem pro rodinu, přestože ji za to nikdo neocenil. Byla tvrdá ke všem lidem ve svém okolí, ale také k sobě. Bylo zábavné sledovat, jak přemýšlí a kuje pikle.

To už dělala od dětství, protože jak dospívala, začala si uvědomovat, že má stejné, možná i lepší schopnosti pro rodinnou firmu. Jen proto, že se narodila jako žena, nebude mít šanci své schopnosti rozvíjet jako její bratři.

Když její rodiče pochopili, že Rudolf si až příliš zvykl na domácí komfort a kompletní servis, který dostával, jejich pozornost se obrátila k Petrovi. Vůbec je nenapadlo, že by dcera Irena mohla být úspěšnější, ráznější a vhodnější. Irena se však nevzdávala, a i přes roli matky, která pro ni byla určená, se kousek po kousku prosazovala do vedení firmy. Nikdy však nedosáhla na takové postavení, o kterém si byla jistá, že by si ho zasloužila. Jen útrpně přihlížela, jak ji rodiče podceňují. Její úloha byla přece jinde. Má dva syny a manžela, kterého si prosadila, a měla by o ně pečovat.

Přišla okupace a Irena několikrát dokázala, že by mohla být stejně úspěšná jako muž, ale nikdo to neocenil.

Rodiče dokázali Rudolfovi tolerovat vztah s jeho doktorkou i závislost na pervitinu, přestože už se přesvědčili, že to není zázračný lék, ale droga vyvolávající silnou závislost. Rudolf dokonce předvedl, jak nevhodně se pod vlivem pervitinu choval na obchodní schůzce s Gruberem a mohl pokazit všechno, co se podařilo Ireně vyjednat, aby je Gruber nechal podnikat.

Ani Petr nebyl žádný vzorný synáček, ale ani to nevadilo. Vždyť sám otec mu radil, aby s manželkou odešel bydlet domů (nebo k Ditrichovým) a byt si nechal na zábavu, kterou nemusí mít manželka pod nosem. Když měl Petr mimomanželský vztah, rodičům vadilo jen to, že Bára nemá dostatečně dobrý původ. To, že jejich syn podvádí těhotnou manželku, dokonce v manželské posteli, a ani to neskrývá, jim nepřišlo tak amorální jako to, když zjistili, že je Irena lesba.

V ten okamžik se pro ně stala vyvrhelem rodiny. Kdyby si začala románek s německým oficírem a rodina by z toho něco měla, možná by jí to tolerovali. Ale ona si dovolila pošpinit dobré jméno rodiny, a proto museli zasáhnout.

Tak se Irena musela podrobit drsné a nebezpečné léčbě, ze které mohla vyjít s uvařeným mozkem, ale to by bylo v pořádku. Hlavně, že by nedělala rodině ostudu! Morální zásady byly Kučerou seniorem nastaveny zřejmě hodně vysoko. Synové si mohli dovolit cokoliv, Ireně ale vzali děti a odstřihli ji od peněz a od vlivu na chod firmy jen za to, že byla jiná.

A to, že spolupracují s německými okupanty, aby vydělávali na elektrárnách a udrželi si vedení v obchodním domě, jim jako nemorální chování nepřipadalo.

Zvláštní je, že i přesto si Irena udržela k rodičům úctu a nikdy jim ani náznakem nechtěla jejich nespravedlivý přístup nějak vracet.

Zdroj článku:
  • Autorský text