Zemřel slovenský herec, bavič, zpěvák a spisovatel Milan Lasica

Zemřel slovenský herec, bavič, zpěvák a spisovatel Milan Lasica
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V neděli svou životní pouť ukončil náhle a nečekaně humorista a manžel známé slovenské herečky a diplomatky Magdy Vášáryové, Milan Lasica. Bylo mu 81 let. Postavu umělce máme neodmyslitelně spojenou s hercem a bavičem Juliem Satinským, který zemřel už před čase, na konci roku 2002.

Milan Lasica, rodák ze Zvolenu, vyrost v Bratislavě, kterou miloval a kde strávil prakticky celý život. Vystudoval zde dramaturgii na vysoké škole. Už během studií začal vystupovat v humorných představeních s Juliem Satinským. Po škole pracoval jako dramaturg Československé televize a se Satinským vystupoval v Divadle na korze. To bylo nakonec zavřeno a dvojice komiků dostala na čas zákaz vystupování. Jejich humor se nelíbil tehdejšímu vedení slovenské kulturní scény. Později měl Lasica angažmá v několik dalších divadlech a v roce 1982 se stal uměleckým šéfem divadla Studio S v Bratislavě, jehož se po revoluci stal spolumajitelem. Právě zde měl umělec v neděli své poslední vystoupení, kdy při děkovačce zkolaboval a následně zemřel na srdeční selhání.

V osobním životě se herec oženil ve 22 letech s hereckou kolegyní Zorou Kolínskou. Manželství ale po několika letech skončilo rozvodem. S druhou o osm let mladší manželkou se oženil na podzim roku 1980. S Magdou Vášáryovou měli dvě dcery, Hanu a Žofii.

Filmová tvorba

Kromě práce v divadle Milan Lasica působil jako oblíbený moderátor, režisér a zpěvák. Vytvořil také celou řadu publikací. Filmoví diváci ho znají z filmových a seriálových rolí. Připomenout herce si můžete v komedii Buldoci a třešně (1981), v populární pohádce podle předlohy Jana Wericha Tři veteráni (1983), v nezapomenutelné komedii Saturnin (1994), v komedii Výchova dívek v Čechách, ve filmové podobě Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále (2006) nebo po boku nedávno zemřelé Libušky Šafránkové v rodinném filmu Jak jsme hráli čáru (2014), za který získal nominaci na Českého lva.

Zdroj: