Zakletý v čase: Emocionální příběh napřič časem je romantickou adaptací knižního bestselleru a hned si ho zamilujete

Zakletý v čase: Emocionální příběh napřič časem je romantickou adaptací knižního bestselleru a hned si ho zamilujete
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zbrusu nový seriál, který ve vás zanechá stopu, je natočený podle románu Audrey Niffenegger z roku 2003. Tvůrci se poměrně přesně drželi knižní předlohy, a tak vzniklo velice niterné a procítěné dílo o milujícím se páru, kterému cestování v čase trochu komplikuje život.

Příběh začíná v okamžiku, kdy pár Henry a Claire hovoří o svém manželském životě na videorekordéru v samostatných snímcích. Tento styl byl použit pro všechny epizody a začíná tím, že buď Henry nebo Claire nebo oba zahájí konverzaci na nějaké téma a spojí ho s událostí. Divák, který nezná knižní předlohu, se tak snadněji orientuje v ději, který není úplně jednoduchý, ale už během prvních minut je jasné, jak celý princip cestování v čase funguje a jak ho protagonisté prožívají. Jak říká Claire:

„Být manželkou cestovatele v čase není snadné.“

Právě jasné vysvětlení je hlavním tématem začátku seriálu, což je doloženo také trochu humorným faktem, že Henry při cestování časem odkládá oblečení, aniž by to mohl ovlivnit, a zjevuje se tak v jiném čase nahý. To nemusí být vždy příjemné, ale pro diváka je to rozhodně humorné. Jak říká Henry:

„Toto není superschopnost, je to prokletí. Nevíte, kdy zmizíte a kam dorazíte.“

Dodává, že se svým životním stylem naučil tři věci. Utíkat, rvát se a krást.

Komplikovaný život dvojice má svůj začátek a na to se zaměřuje první epizoda, která ukazuje, jak a kde se setkávají. Pozdější epizody se ponoří do různých fází života tohoto páru. Od jejich dětství do dospívání až po dospělost včetně staršího věku. Seriál se oproti knize trochu zjednodušil a ukázal jejich abnormální život s nádechem humoru.

Věk postav je vždy zobrazen na obrazovce, aby bylo pro diváky snazší porozumět, protože Theo James hraje všechny verze Henryho od svých 24 let. Rose Leslie hraje všechny verze Claire počínaje věkem 16 let. Jejich dětské období hrají jiní herci.

Úvodní sezóna je trochu odlehčená, někdy hodně emotivní. Je to milostný příběh, který začíná ve velmi raném věku a prochází různými fázemi času a života. Se zachycením vztahu v určitém věku se zacházelo velmi citlivě, aby nikoho nepobouřilo setkání dospělého muže a dítěte. Dialogy mezi dítětem a dospělým jsou přátelské, nikde není náznak jiného vztahu. 

Seriál vyniká tím, že vysvětluje cestování v čase a nebezpečí, která s sebou nese. Série by vlastně mohla být o potkávání a loučení, o smutku a stesku, ale není to tak. Celé by to potom mohlo být jako malá životní lekce, o lásce, o osudu a pomíjivosti života.

Ke zhlédnutí na HBO Max s českými titulky.

Zdroj článku: