Vzpomínka na 21. srpen 1968 ve filmech a seriálech

Vzpomínka na 21. srpen 1968 ve filmech a seriálech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes je historie tohoto období z našich dějin možná ještě aktuálnější než kdy předtím. Lidé by neměli zapomínat, jakou daň museli Češi zaplatit za bratrskou pomoc, se kterou přispěchal Sovětský svaz, aniž by se ho někdo prosil, a na slabý politický systém, který to dopustil.

České století (2013-2014)

V iVysílání České televize je k dispozici hraný devítidílný dokument Roberta Sedláčka České století, který v jedné ze svých epizod velice podrobně mapuje situaci v nejtěžším poválečném období našeho národa. Je jen škoda, že nás veřejnoprávní televize tímto seriálem nepoctila teď přes léto v běžném vysílání. Místo toho nám nabízí za vynucené koncesionářské poplatky program, který nejspíš univerzálně slouží každé léto jen s drobnými úpravami.  

Hořící keř (2013)

Z dílny HBO pochází třídílná minisérie natočená oceňovanou polskou režisérkou Agnieszkou Holland. V současné době je v nabídce HBO Max.

Děj začíná okamžikem, kdy se Palach upálí. Reaguje tak na rozjitřenou atmosféru ve společnosti po srpnu 1968. Jeho čin se zviditelní díky skandálnímu nařčení poslance Viléma Nového, který jeho demonstrativní sebevraždu na stranickém mítinku zesměšnil.

Všem lidem to ale není lhostejné a do děje vstupuje advokátka Dagmar Burešová (Tatiana Pauhofová), která jménem Palachových příbuzných podala na poslance Viléma Nového žalobu na ochranu osobnosti.
(JUDr. Dagmar Burešová za normalizace obhajovala pronásledované disidenty a po listopadu 1989 se stala ministryní spravedlnosti. V letech 1990–1992 zastávala funkci předsedkyně České národní rady.)

Podobných protestů proti vpádů „spřátelených“ vojsk do naší země bylo mnohem více, ale právě Palachova lidská pochodeň se stala symbolem vzdoru.  

Historiky velmi ceněný film (pro svoji autentičnost) získal 11 Českých lvů a prostřednictvím sítě HBO byl prodán do 40 zemí světa.

Pelíšky (1999)

I Jan Hřebejk dokázal do jednoho z nejoblíbenějších českých filmů odrazit atmosféru 21. srpna 1968, přestože jde o komediální žánr. Komedie je k dispozici na Voyo, Prima+, Netflixu i HBO Max.

Přestože osudová noc, kdy se začaly po městě prohánět tanky a obloha hřměla letadly, tvoří jen nepatrný zlomek filmu, dopad na dvě rodiny žijící vedle sebe byl tak velký, že i komunistický pohlavár (Miroslav Donutil) se cítil od přátelských soudruhů podvedený a zrazený. Jeho manželka přišla o možnost kontaktu se sestrou, která se, s přihlédnutím k událostem v rodné zemi, rozhodla svatební cestu v zahranicí prodloužit na dobu neurčitou.

Film také vtipně ukazuje, jak se dokázali někteří lidé rychle přizpůsobit a chopit se své příležitosti (učitel, kterého ztvárnil Dušek).

Anglické jahody (2008)

Film, který si můžete shlédnout 21.srpna na ČT Art vypráví příběh doby, kdy se společnost musela vypořádat se změnami, které nastaly po vpádu spojeneckých vojsk na naše území. Hlavní hrdina Tomáš se právě chystá na sběr jahod do Anglie. Jenže právě v ten okamžik zjistí, že vlak, na který čeká, už nepřijede. Situace se komplikuje, když na chatě, kde chce prožít milostné dobrodružství se svou dívkou, najdou sovětského zběha.

Film má několik dějových linek, které poukazují na to, jak moc se lidem po okupaci změnil život. Zároveň nemá za cíl vinit obyčejné vojáky, kteří jen plnili rozkazy a neměli ponětí, že se nejedná o záchrannou akci.

Zdroje článku: