Záběr na ocelové lano a další chyby, které se objevily v kultovním snímku Vinnetou z roku 1963

Záběr na ocelové lano a další chyby, které se objevily v kultovním snímku Vinnetou z roku 1963
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vinnetou je kultovním westernem známým snad po celém světě. Populární postava, se kterou se poprvé setkáváme ve čtyřdílném románu Karla Maye, toho nejen na papíře, ale také ve filmech prožila skutečně hodně. A tak se objevují i situace, které se filmovým tvůrcům úplně nepovedly.

Old Shatternhand a Vinnetou byli nerozlučnou dvojkou

Když režisér Harald Reinl natáčel dobrodružný westernový film, málokdo asi tušil, jakého úspěchu dosáhne. První film, kde se Vinnetou objevil, je tu s námi ale již více než 60 let.  O popularitě svědčí i to, že byl před pár lety na motivy dobrodružství Old Shatterhanda a Vinnetoua natočen další ze série filmů. Za tu spoustu let se ale na filmovém plátně objevila nejedna chyba.

Kultovní snímek z roku 1963 objevil nejednu chybu

Ve filmech jsou velmi často detaily, které nenavazují na jednotlivé záběry. Nejinak je tomu i v případě Vinnetoua. Jednou takovou scénou je jízda na kánoi. Hlavní roli zde hraje Old Shatterhand a jeho košile. Ta je v jednotlivých záběrech mokrá na jiných místech. Tvůrci podcenili také situaci, kdy se Old Shatterhand převrhne do vody. Po navrácení do kanoe je totiž jeho košile naprosto suchá.

Kánoi přinesla tvůrcům nejeden problém

V kánoi Old Shatterhand strávil nejednu scénu. A tak tu vznikl obrovský prostor pro chyby. K jedné z nich dochází i ve chvíli, kdy se kánoi naplňuje vodou. Na začátku obutý Old Shatterhand je totiž najednou bosý. Kam dal boty, to je velká neznámá. Stejně jako voda z kánoe. Plnící se kánoi totiž po převrácení se najednou zeje prázdnotou.

Kánoi dala tvůrcům skutečně zabrat. Ve scéně se totiž objevila i další chyba. Old Shatterhand má po pádu do vody rukávy u košile stažené, při následném skoku do vody je má ale vyhrnuté k loktům.

Neposlušný klobouk a záhadně dlouhé vlasy

Od kánoe se přesuneme i k dalším přešlapům, ke kterým při tvorbě filmu došlo. Úsměvné jsou vlasy Nšo-či. Ta je proslulá legendárními dlouhými zapletenými copy, které jsou nejenom husté, ale také dlouhé. V záběrech, kdy jsou její vlasy rozpletené, jsou ale podstatně kratší, než je délka jejích zapletených vlasů. Nšo-či kromě dlouhých copů také velmi často nosí čelenku se zeleným ptákem. Ten má roztažená bílá křídla, která jsou v dolní části prohnutá. V jednom ze záběrů, právě ve chvíli, kdy mluví s Old Shatterhandem, je ale její čelenka obrácená. Křídla tak nejsou prohnutá dolů, ale nahoru.

V jednom z filmů se objevuje také neposedný klobouk. Vozkovi skákajícímu z hořícího vozu klobouk při seskoku padá. V další scéně, kdy je již vozka na zemi, jej má ale pevně nasazený na hlavě.

Záběr na ocelové lano bere divákům adrenalinový zážitek

To, že se v jedné ze scén objevuje nad herci mikrofon je sice chyba, nicméně tu nejeden divák dokáže odpustit. O něco větším problémem je, když se padající postava drží ocelového lana. Při pádu ze skály se Mario Adorf drží ocelového lana, po kterém pomalu padá dolů. Tvůrci ale tento záběr, kdy je lano jasně vidět, zapomněli odstranit.

Ani záchrana Vinnetoua není bez chyby

Asi každý zná klasickou scénu, kdy se Old Shatterhand vydává osvobodit svého kamaráda Vinnetoua. V jedné scéně se kolem Old Shatterhanda nachází lesíky malých borovic. V dalším záběru už se ale stromky nikde kolem něj nenachází. Záhadou je pak také medvědí zub visící na hrudníku Vinnetoua. Old Shatterhand touží po důkazu jeho totožnosti. Nejdříve je ale zub ležící na hrudi Vinnetoua vlevo, následně pak uprostřed. Zároveň se mění i jeho natočení.

Vinnetou je tu s námi již více než půl století

Vzhledem k tomu, že se tento westernový snímek natáčel poprvé v roce 1963 je vcelku logické, že na něm v dnešní době najdeme nejednu chybu. I tak se ale jedná o kultovní snímek, na který se vyplatí podívat.

Zdroje článku: