Valerie Kaplanová jako vrásčitá milovnice drůbeže. Tak si bábu z Troškových komedií pamatujeme

Valerie Kaplanová jako vrásčitá milovnice drůbeže. Tak si bábu z Troškových komedií pamatujeme
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Skvělá herečka po sobě zanechala několik výrazných rolí a před lety se její tvář objevovala na obrazovkách jako „Bába Tutovka“. Valerii Kaplanovou si jen málokdo vybaví jako mladou herečku. Ve filmu se proslavila až ve stáří, protože v mládí se naplno věnovala divadlu.

Před kamerou se začala objevovat až po padesátce, ale i tak se její role staly nezapomenutelnými a dokázala diváky náramně pobavit. Na place měla pověst velice vtipné a vitální ženy, která nezkazila žádnou legraci. Až do pokročilého věku k ní nesmazatelně patřila zapálená cigareta a neupírala si ani alkohol. Popíjela rum a jídlo nepatřilo mezi její vášně. Když už ji někdo zahlédl během období natáčení jíst, tak si ráda pochutnávala na tom nejtučnějším mase, které bylo v nabídce restaurace.

Na pohled křehká dáma se narodila v roce 1917 v Hlinsku, ale dětské roky strávila ve Vídni, kde otec pracoval jako obchodní zástupce obuvnické firmy. Divadlo ji uchvátilo hned po návratu do Čech a ve třinácti letech se poprvé postavila na divadelní prkna. Od té doby věděla, že nic jiného dělat nebude.

Přání otce jejímu snu moc nenahrávalo, a tak na jeho žádost vystudovala rodinnou školu. Po škole nastoupila jako sekretářka, ale stále hledala způsob, jak se dostat k divadlu. Příležitost jí dal poloprofesionální soubor spisovatele Václava Laciny Živé jeviště. Profesionálně se začala věnovat herectví po druhé světové válce.

Valerie Kaplanová ve filmu

Poprvé se mihla v krátkém filmu v roce 1951 a na dlouhé roky na ni kamery opět zapomněly. V roce 1976 se objevila v pohádce Honza málem králem, a i přes řadu šrámů si natáčení pochvalovala a divákům se s kosou moc líbila.

Když zemřela Erna Červená (babička ze Slunce, seno, jahody), musel Zdeněk Troška hledat náhradu. Moc se mu nepozdávalo, když za ním přišla dokonale upravená městská dáma a měla o roli vesnické babky v posteli zájem. Když si vyndala zuby a rozpustila šedivé vlasy, roli hned dostala. A právě babka z Hoštic ji proslavila. Díky této roli se stala nejen loterijním maskotem „Bábou Tutovkou“, ale konečně si jí všimli režiséři.

Valerie Kaplanová zemřela 13. května 1999 po dlouhé nemoci, které se snažila vzdorovat prací.

Výraznou herečku si připomeneme v komedii Jára Cimrman ležící, spící, kterou natočil Ladislav Smoljak a premiéru měla v roce 1983. V nabídce je 8. června odpoledne na Primě.

Zdroje článku: