Nechtěla by mít paní Dušková doma Einsteina místo Žofie?

Nechtěla by mít paní Dušková doma Einsteina místo Žofie?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Žofie to doma vůbec nemá lehké. Její matka se totiž rozhodla mít z ní génia ve všech směrech. Proto jí nedává vůbec žádný volný prostor, aby se sama rozhodla, kým má v životě být. Neustále jí nutí své ambice a okolí tvrdí, že chce pro svou dceru to nejlepší. Ovšem i z těch nejlepších úmyslů se může vyklubat něco hodně špatného. A tak to vypadá, že Dušková svou dceru nakonec ztratí.

Dušková ve své dceři zabije jakoukoliv chuť něco dělat 

Žofka to má doma zatraceně těžké. Její vlastní máma nevěří jejím kvalitám a neustále ji podceňuje. Ve škole ji všemožně ztrapňuje, a dokonce si kvůli tomu zažila i nepříjemnou šikanu. To bylo tehdy, když jí ještě říkala každou pitomost. Nevědomky se doma prořekla, že Magda s Prokopem spolu na lyžáku skončili ve společném pokoji a nastalo peklo na půdě školy. Paní Dušková je totiž velice svérázná a hledá chyby hlavně u ostatních. Vždyť ona je přece ta dokonalá, které leží na srdci blaho těch nemohoucích dětí.

Školní praktiky by překopala od základu a dětem nejspíš naložila dvakrát tolik předmětů k učení. Jen aby se nepoflakovaly. Má totiž pocit, že každou minutu, co se její dcera neučí, jí nejspíš zakrňuje mozek. Doma by chtěla mít dceru Einsteina. Dceru, která by byla v čele studentské rady, měla rozjetých milion projektů a ve volných chvílích by se věnovala charitě a pilovala cizí jazyky. Jenže si vůbec neuvědomuje, že takhle ve své dceři akorát zabíjí chuť do něčeho se pustit a dělat to s láskou. Protože cokoliv se může Žofce líbit, to může být pro její mámu nedostatečné.

A tak Žofka časem usoudí, že nemá cenu s čímkoliv začínat. Už teď je hodně frustrovaná a nejradši by žila s tátou. Jenže něco takového její máma vůbec nedopustí. Dějová linka Žofky a její mámy je tak ukázkou toho, jak očekávání rodičů může pošlapat přirozený vztah mezi mámou a její dcerou. 

Žofka, která je v trýznivé situaci, hledá pochopitelně únik. Ten nachází u Michala, který ji tajně miluje. To, co Dušková doma provádí Žofce, se mu na jednu stranu vůbec nelíbí, na stranu druhou je to skvělá příležitost pro něj. Co myslíte, podaří se mu vztah s Žofkou posunout dále?

Dušková svou dceru veřejně podkopává 

Dějová linka Žofky a její mámy bude mít v Ulici jistě pokračování. Je ukázkou toho, jak se vztah mámy a dcery může zkomplikovat, pokud rodič svému dítěti není oporou. Sama ze sebe Dušková udělala nepřítele. Teď už se jí Žofka jen těžko s něčím svěří. Vždyť ji její máma veřejně ponižuje.

Neostýchá se za ni mluvit a vůbec jí není trapné, když například před masérkou Ivou vychválí Anežku do nebe za to, že se dostala na tak prestižní stáž, a zároveň svou dceru pomluví, že ta nebude mít ambice vůbec pro nic. Iva už ji prokoukla a tuší, že kontakt s Duškovou se jen na masáže vztahovat nebude. Vzhledem k Michalově zamilovanosti ve vzduchu cítí průšvih. 

Zdroj článku:
  • Autorský text