Jaká byla atmosféra ve Višňové po ukončení natáčení Chalupářů a která seriálová rekvizita byla k nesehnání

Jaká byla atmosféra ve Višňové po ukončení natáčení Chalupářů a která seriálová rekvizita byla k nesehnání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po mnoha letech vždy do Višňové po další repríze seriálu přijíždí zvědavci, kteří chtějí vidět místa ze seriálu. Bohužel právě tu nejslavnější chalupu už nenajdou, protože byla přestavěná k nepoznání. Na filmaře však zavzpomínala před časem majitelka původní chaloupky.

Ve Višňové se točily jen exteriéry kolem domku. Právě dvorek u domu se filmařům líbil, když vybírali lokace pro seriál. Natáčení interiérů bylo potom mnohem jednodušší ve filmových ateliérech.

Původní majitelkou chaloupky Evžena Humla byla Milena Lukšanová a z filmařů radost neměla. Celý obchod domluvil její manžel, který za natáčení kolem chalupy dostal 7 tisíc korun odškodné a 18 tisíc řádný nájem.

V chalupě tenkrát bydlela poměrně početná rodina, pro kterou nebylo snadné v té době v domě žít, protože často museli být uvnitř nebo naopak venku a čekat, až bude dotočeno. Majitelka si postěžovala, že po filmařích zůstal pěkný nepořádek.

Po prvním úspěchu v televizi začaly do Višňové jezdit organizované zájezdy pátrající po místech, které jsou v seriálu. Paní Lukšanová se novinářům svěřila, že řadu let nemohli mít ani zvonek, protože zástupy zvědavců by je přivedly k šílenství.

Zřejmě nejatraktivnější rekvizitou, kterou kdy filmaři v seriálech měli, byl orchestrion. Ten se ovšem do Višňové nikdy nedostal, protože byl v Hostivařských ateliérech.

Orchestrion je mechanický hudební nástroj a rekvizitářům dalo pořádně zabrat jeho shánění. Orchestrion nikde nebyl. Nakonec jednoho veterána objevili v muzeu hudebních nástrojů. Měl ale jednu vadu. Nehrál. Na to se ale přišlo až v okamžiku, kdy se začalo natáčet.

A byl to právě všeuměl Kemr, který za asistence Sováka trochu hudebního veterána poladil. Jenže pořád to nebylo ono a muzejní kousek si vysloužil od herců kopanec. A hle, najednou začal hrát. Scény s kopáním a boucháním do postranice tak nebyly jen na oko, ale sloužily opravdu k tomu, aby se spustila hudba.

Mimochodem, dnes jsou orchestriony opravdovou raritou a v celé zemi je jen několik kousků.

Zdroje článku:
  • kniha Legendární seriál Chalupáři - Příběh natáčení a osudy jeho hrdinů,
  • autorský text