Viděli jste ho 8x a pokaždé jste to obrečeli, toto jste ale o Titanicu nevěděli

Viděli jste ho 8x a pokaždé jste to obrečeli, toto jste ale o Titanicu nevěděli
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jacka si málem zahrál kluk ze Sám doma, nekompromisní Cameron a filmová loď skončila ve šrotu. To a mnoho dalších zajímavostí o oblíbeném romantickém trháku se dozvíte právě zde.

James Cameron měl skutečně hodně práce

Za rekordních 11 Oscarů, které snímek Titanic získal, vděčí hlavně režiséru Jamesi Cameronovi. Co ten vše udělal nad rámec svých kompetencí, to je až nevídané. Nejdřív to vypadalo, že se film vůbec nenatočí z obav o až příliš vysoké náklady. To ale režisér nechtěl dopustit, a tak snížil své nároky na honorář z původních 8 milionů dolarů na 6,5. Následně trval na tom, aby podmořské záběry Titanicu byly pravé, a tak strávil několik týdnů na moři se štábem a točil záběry pod hladinou s nimi. 

Ani na slavné kresby, které ve filmu vídáme, nejsou z dílny umělců, nýbrž je namaloval sám James Cameron.

Kdo si skoro zahrál Jacka?

Původním aspirantem na mužskou hlavní roli byl Matthew McConaughey, ten už byl dokonce na finální zkoušce, pak ale James Cameron bouchl do stolu a řekl, že Jacka bude zkrátka hrát Leonardo DiCaprio, kterého chtěl obsadit už od začátku, i když i McConaughey se na roli dost hodil. Umíte si ale představit, že by postavu ztvárnil Macaulay Culkin alias Kevin ze Sám doma? O tom se totiž také dost dlouho přemýšlelo.

Jack nám tak trochu kecal 

Jako u většiny filmů je i zde pár nesrovnalostí ve scénáři. Pamatujete si, jak Jack vyprávěl Rose o malém jezeru ve Wisconsinu, kde jako malý kluk rád rybařil. Toto jezero bylo ale vytvořeno uměle ve 20. letech, kdežto Titanic se datuje do roku 1912. Jack byl také v jiné scéně spoután pouty, která se v té době vůbec nevyráběla

S tímto rokem se sekli filmaři i u kapitána lodi. Ten má na uniformě knoflíky s letopočtem 1922, tedy 10 let od katastrofy. 

Zajisté tehdy neměli ani moderní filmové kamery. Přitom můžeme jednu vidět ve chvíli, kdy se Jack ptá kapitána, zda také opouští loď.

Udělat to co nejpodobnější

James Cameron si dal při výběru postav velice záležet. Pro zájemce nebylo ale jednoduché zúčastnit se natáčení jako komparz. Cameron totiž vybíral takové lidi, kteří byli nejpodobnější těm, na dobových fotografiích. Propůjčil si také pár příběhů, které neměly s dějem až tak společného.

Například ve chvíli, kdy se loď rozdělí napůl, vidíme muže, který popíjí whisky. Tento muž doopravdy na palubě byl. Jednalo se o lodního kuchaře, který ve chvíli zkázy ukradl lahev alkoholu a pil, aby mu bylo v ledové vodě tepleji.

Zdroje článku: