Stříbrná pila: I o těžbě dřeva se točil seriál. Zavzpomínejme na příběh dřevařské rodiny Dubiňákových

Stříbrná pila: I o těžbě dřeva se točil seriál. Zavzpomínejme na příběh dřevařské rodiny Dubiňákových
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pokud se občas nemáte v televizi na co dívat, zkuste zapátrat v seriálovém archivu iVysílání ČT. Právě tam najdete i šestidílný seriál Stříbrná pila z prostředí beskydských dřevařů, kde se těžké řemeslo dědilo z otce na syna. Komediální seriál z roku 1978 je sice hodně jednoduchý, ale pobaví, i když jinak, než by měl.

Seriál nenabízí žádnou super napínavou podívanou a zřejmě byl trochu nudný i v době, kdy zavítal na obrazovky v premiérovém vysílání, ale rozhodně obstojí při srovnání s některými současnými seriálovými projekty. A na rozdíl od moderny, tady hráli velice oblíbení herci jako Vlastimil Brodský, Jana Hlaváčová, Luděk Munzar, Ladislav Mrkvička, Karel Heřmánek nebo Eliška Balzerová. Připomenete si i předčasně zesnulého Ivana Luťanského, kolem jehož smrti je dodnes řada konspiračních teorii. Hodně zábavný je pohled na mladého a věčně rebelujícího Jana Krause.

Nejmladší syn Stáňa Dubiňák pošle telegram, že se vrací z vojny. A hned se novinka rozšíři v celém okolí. Telefon nebyl potřeba. Novinka se jednoduše „pošle dál“. V rozvětvené rodině Dubiňákových Stáňův telegram vyvolá velké nadšení a všichni se připravují na jeho návrat. Jsou to dřevaři a celý život se u nich točí kolem lesa. Všichni předpokládají, že i Stáňa se vrátí k práci dřevorubce. Jeho kamarád mu však nabízí výnosnější místo číšníka ve své hospodě.

Stáňa, který je v rozpacích, zda ho poslechnout, se nakonec do rodných Beskyd vrací. Důvodem je Věrka, dcera hajného Švejdy. Ten však jejich vztahu nepřeje a dělá vše pro to, aby hoch nechal dívku být. Stáňa po rozhovoru s ním z lesa uteče a stává se číšníkem. Blíží se dřevařská soutěž.

Seriál je takovým malým ohlédnutím za tvorbou z konce sedmdesátých let a spíše pobaví starší generaci. Obyčejné příběhy obyčejných lidí jsou někdy prokládány dlouhými záběry na popojíždějící vlaky nebo dlouhými debatami o ženě v partě dřevařů. Některé dialogy jsou až neuvěřitelné, ale do doby, do které je seriál zasazený, tak nějak patří.

Po pozvolnějším rozjezdu prvních dvou dílů naberou osudy klanu Dubiňáků na dramatičnosti a zavedou nás z Beskyd do Prahy, Brna i Prachatic. Není nouze o velká rodinná dramata, generační vzpoury a neshody, útěky z domova a probublávající třídní nenávist mezi hajným a lesními dělníky. Vše směřuje k velkolepému finále na lesnickém dnu.

Nakonec, když mohli mít svůj seriál kombajnisti nebo železničáři, tak proč ne dřevaři.

Zdroje článku: