Spojení herců Sováka a Menšíka se režiséři trochu báli. Těm odvážným se však risk vyplatil a dvojice bavičů dokázala přidat filmu na atraktivnosti

Spojení herců Sováka a Menšíka se režiséři trochu báli. Těm odvážným se však risk vyplatil a dvojice bavičů dokázala přidat filmu na atraktivnosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se Jiří Sovák a Vladimír Menšík potkali na natáčení, režisér, štáb i herci se museli obrnit trpělivostí. Herecké hvězdy se často někde zapomněly po prohýřené noci. Někdy dokázaly během natáčecího dne chrlit jednu historku za druhou, a práce tak stála.

Občas nebyli ostatní herci moc nadšení, že se práce protahuje. Pro některé to znamenalo třeba trávit den v nepohodlných kostýmech a čekat, až se konečně začne natáčet. Tak tomu bylo třeba v případě natáčení sci-fi komedie z roku 1977 Zítra vstanu a opařím se čajem.

Ta vznikla na motivy Josefa Nesvadby a scénář vytvořili Jindřich Polák a Miloš Macourek. Polák byl také režisérem. Úspěch filmu byl doslova postavený na dvojroli Petra Kostky a trojice zlotřilých nacistů v podání Menšíka, Sováka a Brodského.

Stalo se už pravidlem, že slavné filmy provází během natáčení celá řada problémů a práce na filmu není snadná. Tentokrát měl režisér problémy už před natáčením. Dvojrole hodného a zlobivého Bureše byla psaná od začátku pro Petra Kostku. Ten však po přečtení scénáře nebyl nijak nadšený a roli odmítl. Teprve po velkém přemlouvání na nabídku kývl. Jako bonus si mohl vybrat hereckou partnerku. Tak se do role akrobatky a snoubenky doslala Zuzana Ondrouchová.

Už během natáčení se mladá herečka, která se před kamerou objevovala od útlého dětství, potýkala s leukémií. Pár měsíců po premiéře na nemoc zemřela. Bylo jí pouhých 27 let a tento film byl jejím posledním.

Všímavý divák určitě zaregistroval i další hezkou herečku. Ve filmu si zahrála pohlednou letušku, kterou sváděl zlobivý Bureš. Její jméno je Valerie Chmelová a zahrála si před touto komedií v desítce filmů. Kromě hraní moderovala i pořady pro mladé. V jednom takovém přenosu z hor se ukázala v lyžařské čepici, na které byl vzor, který se podobal americké vlajce.

Dnes se to může zdát jako vtip, ona však za takovou hloupost dostala rok a půl zakázáno vystupovat v televizi. Pauzu využila na založení rodiny. Za čas radostně přijala roli v sci-fi komedii. Někdo si ale na její prohřešek vzpomněl a další role už nedostala. Na obrazovky se vrátila až po revoluci, kdy uváděla s Ondřejem Suchým Kavárničku dříve narozených.

Natáčení dvojrole přinášelo celou řadu komických situací a všichni si bratry pletli. Pouze režisér a Petr Kostka měli přehled, který Bureš je vlastně v záběru. Na některé scény bylo třeba sehnat dvojníka. Toho nakonec na natáčení přivedli rovnou z ulice. Natáčení mu docela šlo, ale jednoho dne si pro něj přišla policie a na natáčení už se neukázal. 

Práce na filmu byla komplikovaná nedostatkem peněz. To bylo u sci-fi žánru plného triků hodně složité. Filmaři museli hodně improvizovat. Místo stavby kulis k raketoplánu se použilo natáčení v metru. Scéna s artisty se točila na střeše nově otevřeného domu Kotva. Raketa, kterou nacisté přistávají v roce 1941, byla nakreslená na desce a pouze spodní část v okolí dveří byla trojrozměrná.

Zajímavé ale je, že filmaři dostali k ruce třicet vojáků, včetně pyrotechniků a poradců. Armáda také zapůjčila vrtulník.

A samozřejmě vše zpestřovaly herecké hvězdy Sovák a Menšík. Baviči se předháněli, kdo bude filmový štáb více bavit, a tak byly dny, kdy se toho moc nenatočilo.

Zdroje článku: