Slovácko sa nesúdí: Humorný seriál, při jehož natáčení museli filmaři herce na plac nahánět s brokovnicí v ruce

Slovácko sa nesúdí: Humorný seriál, při jehož natáčení museli filmaři herce na plac nahánět s brokovnicí v ruce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál plný folklóru a humoru má kořeny až v roce 1975, kdy vzniklo prvních šest epizod. Pro velkou diváckou oblibu bylo natočeno se stejnými hlavními hrdiny dalších šest epizod v roce 1984.

Seriál je inspirovaný knihou Slovácko sa sůdí Zdeňka Galušky, který si zahrál malou roli v závěrečné epizodě seriálu. Z nějakého důvodu se však název knihy nelíbil cenzuře, a tak tehdejší vedení název seriálu mírně pozměnilo.

Kniha Zdeňka Galušky je našlapaná humorem, ale kvůli nářečí, které vyžaduje zvýšenou pozornost čtenářů, se nečte snadno. Tento problém ovšem v seriálu není, protože u všech postav je nářečí tak přirozené, že nechává vyniknout komičnosti postav.

Ve všech dílech jsou v centru dění dva povedení dědci Matúš Pagáč (Jozef Kroner) a Jura Klásek (Oldřich Velen). A jen těžko byste hledali jinou vesnici, kde by žila povedenější dvojice. Dědkům nic neuteče a smyslem jejich života je dělat ve vesnici neplechu. Povedená dvojice nikdy nevynechá příležitost, aby si ze svých spoluobčanů udělala srandu. A nejraději mají své vrstevnice.

Seriál se natáčel v několika vesnicích, například v Hluku, Petrově, Pavlově, Svatobořicích-Mistříně, Vlčnově, Veletinách, Vacenovicích, Ostrožské Lhotě a Hradčovicích. Všude, kde se točilo, byly vinné slípky, což byl malér. Strýc Pagáč i Jura Klásek byli milovníky vína nejen před kamerou, a tak nebylo snadné herce najít a dostat je na natáčení.

Štáb tak trávil hodiny obcházením malebných sklípků, než se jim podařilo rozjařené herce najít. Nakonec si produkční zapůjčil brokovnici a střílel do vzduchu. Kupodivu střelba byla slyšet v širokém okolí a herci pochopili, že se natáčí, a přišli na plac.

A Kroner s Velenem nebyli jediní, kdo si natáčení v malebném kraji vína užívali a herci vtipkovali, že celý štáb po natáčení zemřel na cirhózu jater.

Bohužel, roky jsou neúprosné a Jozef Kroner zemřel v roce 1998 v Bratislavě ve věku 73 let. Oldřich Velen se dožil 91 let a zemřel v roce 2013 v Praze. Přestože Velen ztvárnil stovky rolí, většinou hrál vedlejší postavy a Jura Klásek se tak stal jeho nejvýraznější postavou.

Seriál je zajímavý i tím, že scénář napsal Jaroslav Dietl, ale protože nesouhlasil s režisérským obsazením a nevěřil, že bude příběh úspěšný, vymohl si, aby v něm jeho jméno nebylo.

záběr z filmu, zdroj: Vladislav Kucharski / © Česká televize

V seriálu hraje manželku Jozefovi Kronerovi jeho skutečná žena Terezia Hurbanová-Kronerová. Poprvé se před kamerou objevil herce Oldřicha Navrátila

Zdroj článku: