Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti: Kdo komu přebral roli a další zajímavosti z natáčení

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti: Kdo komu přebral roli a další zajímavosti z natáčení
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti je další úspěšnou „burtonovkou“. Její vznik provázelo hledání vhodných lokací pro natáčení i ideálních herců. Tyhle zajímavosti z natáčení jste možná neznali.

Tvůrci zavítali i do Evropy

Ideální lokalitu pro natáčení našel štáb v Antverpách, respektive v nedaleké obci Brasschaat, kde jako sirotčinec slečny Peregrinové posloužil zámek Torenhof. V té době byl navíc úplně prázdný, filmaři tu tím pádem měli volné pole působnosti.

Ostatně sám autor knihy se inspiroval opuštěným zámkem Nottebohm v Brechtu. Filmaře tedy v podstatě trochu navedl. Přímo na zámku Nottebohm štáb sice chtěl pracovat, točit se tu kvůli značné zchátralosti budovy nemohlo.

Tvůrci filmu zavírali kromě toho do Tampa Bay na Floridě. Mezi další filmové lokace patřil též floridský okres Pinellas. Natáčelo se také v anglickém městě Blackpool a v osadě Portholland, která se rovněž nachází ve Velké Británii.

Manželské neshody pozměnily obsazení

Traduje se, že hlavní postavu slečny Peregrinové si měla zahrát Helena Bonham-Carter, režisérova múza a zároveň životní partnerka.

Tohle filmové partnerství ovšem nevydrželo, pár se krátce před zahájením natáčení rozešel. Roli nakonec dostala Eva Green. Pro herečku se jednalo už o druhou spolupráci se známým režisérem. Tou první byl film Dark Shadows. Pro Evu šlo o práci, která byla bez nadsázky vysněná, pracovat s Burtonem toužila, jak sama řekla.

Nebyla to jediná změna v obsazení. Dr. Golan byl v knize muž, ve filmu však žena. Roli dostala herečka Allison Janney. Uvažovalo se však i o Zooey Deschanel, Demi Lovato nebo Seleně Gomez.

Příběh se dočkal i komiksového zpracování

Tim Burton po dalším námětu sáhl do knihy. Autorem původní knižní předlohy je americký spisovatel Ransom Riggs. Ten se společně s Cassandrou Jean podílel na přepracování původního románu do komiksové podoby. Komiksová verze vyšla v roce 2013.

Ostatně právě vizuální ztvárnění patří k silným stránkám původní knihy, neboť vyprávění doplňují tajuplné fotografie. Není tak ani divu, že si tuhle látku vybral slavný režisér proslulý tím, že jsou jeho filmy extravagantní, s hororovým nádechem, jiné, zkrátka vše možné než konvenční. Burton sám i fotografie sbírá, proto ho původní podoba knihy zaujala.

Převést knižní předlohu adekvátně na plátno bývá oříšek. Samotný Ransom Riggs na svém Twitteru režiséra podpořil a uvedl, že film a kniha jsou samostatné médium, za Burtonovým ztvárněním proto stojí.