Simpsonovi ve filmu: Zajímavosti o nejvýdělečnějším PG-13 animáku všech dob

Simpsonovi ve filmu: Zajímavosti o nejvýdělečnějším PG-13 animáku všech dob
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
26. července 2007 zaplesala srdce fanoušků slavné žluté rodinky. Ta se totiž onoho dne konečně dostala na plátna kin. Simpsonovi ve filmu slaví 16. výročí od uvedení, a tak vám doporučujeme pustit si nějakou pecku od Green Day, dát si pár koblih a přečíst si o zajímavostech, které vám možná unikly.

Další rocková skupina nalezla smrt ve Springfieldu

Jenom v České republice vydělali Simpsonovi ve filmu působivých 43 575 227 Kč a zhlédlo je 459 570 diváků. Celosvětově film vydělal přes půl miliardy dolarů a byl nominován mj. na Zlatý globus. Samozřejmě v něm nesměla chybět proslulá seriálová znělka, které ovšem kapela Green Day propůjčila rockový kabátek.

Její členové sami sebe v původním znění i namluvili. Když se jejich pódium hned na začátku příběhu odporoučí ke dnu znečištěného jezera, odloží kytary a chopí se houslí, což má být odkaz na Titanic (1997), kde orchestr rovněž hraje během potápění lodi. Na počest zesnulých muzikantů pak ve springfieldském kostele zazní pohřební verze hitu American Idiot, jejíž varhanní noty lze skutečně přehrát.

Vizi v kostele měla mít původně Marge

Když už mluvíme o kostele, hodí se připomenout okamžik, kdy děda Simpson zažije jakési prozření. Osvítí ho Bůh a vnukne mu vizi o zkroucenině, tisíceru očí a pasti, která všechny obyvatele uvězní navždy. Nato sebou začne házet po podlaze mezi kostelními lavicemi a vydávat nesouvislé zvuky.

Známá předzvěst příchodu obávané agentury EPA měla být původně animována s Marge Simpsonovou. Podle režiséra Davida Silvermana to mělo vtip a nějaké přínosy, ale celkově to nebylo tak zábavné jako verze s dědečkem, která zároveň dává větší smysl. Marge jeho počínání s hrůzou pozoruje a bere ho vážněji než kdokoli jiný, což jejímu příběhu prospěje víc, než kdyby to celé zažila sama.

Tvůrci neustále přepisovali a vylepšovali scénář

Popravdě, práce na něm byly zahájeny roku 2003 a od té doby byl přepracován 153krát týmem 11 scenáristů. V jednu dobu to dokonce vypadalo, že Simpsonovi ve filmu budou muzikálem. Všechny skladby ale byly postupně zkracovány, a tak se od nápadu upustilo.

Ustavičné úpravy nicméně v kombinaci s přísným kodexem utajení filmu způsobily, že herci, kteří postavy namlouvali, si mohli své repliky přečíst až přímo při nahrávkách. „Kdyby bylo zabezpečení kolem jaderné laboratoře v Los Alamos tak dobré jako zabezpečení kolem tohoto filmu, spal bych v noci mnohem lépe,“ reagoval tenkrát Harry Shearer, hlas pana Burnse, Neda Flanderse nebo reverenda Lovejoye.

Část oblíbené žluté rodinky
Část oblíbené žluté rodinky | Zdroj: FTV Prima

Na konci každé relace hlasového záznamu byla každá stránka scénáře osobně skartována producenty, aby se zabránilo jakémukoli úniku do médií.

Zamýšlený námět pro film se objevil v seriálu

Simpsonovi přitom mohli zamířit do kin už v roce 1992. Původně zamýšlená zápletka ale byla využita v seriálu, přesněji v 1. díle 4. série Vzhůru na prázdniny, kde se Bart a Líza účastní strašlivého letního tábora klauna Krustyho. Několik kreativních a logistických překážek nakonec znemožnilo výkonnému producentovi Jamesi L. Brooksovi prvotní záměr zrealizovat.

Zdroje článku: