Seriál M*A*S*H nám sice v ledasčem lhal, ale ukázal i 4 historické pravdy

Seriál M*A*S*H nám sice v ledasčem lhal, ale ukázal i 4 historické pravdy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál M*A*S*H vznikl už před 52 lety, ale pořád se (nejen v Česku) vysílá a diváci si mnohé jeho postavy zamilovali. Přitom jeho téma je poměrně vážné – válka USA proti Severní Koreji. V čem nám M*A*S*H lhal a v čem ne?

1. Fakt – vozidla

Seriál se dočkal jedenácti sérií. Jelikož se jeho děj odehrává přímo v Koreji, tak se jeho hlavní hrdinové setkávají i s různou vojenskou technikou – od aut přes vrtulníky až po motorky. Ke cti scénáristům i producentům slouží, že využili reálnou techniku, která se v padesátých letech ve válce skutečně používala. Pokud byste hledali historické nepřesnosti, tak mezi vozidly v 99 procentech případů neuspějete – objevují se tam vozidla vyrobená ve 30. letech, 40. letech a na začátku 50. let.

2. Fakt – Diskriminace smíšených dětí

Ačkoliv je M*A*S*H černá komedie, nebrání se kritice války ani dalších nešvarů. A tak často ukazuje i to, jak bylo pohlíženo na děti, jejichž matka byla Korejka a otec Američan. Takové děti byly obvykle diskriminovány a bylo na ně pohlíženo jako na méněcenné. Což je bohužel smutná pravda.

3. Fakt – Ukázka náboženských praktik

Hrdinové seriálu v čele s doktory Benjaminem „Hawkeyem“ Piercem a „Trapperem“ Johnem McIntyrem (později nahrazeným postavou B. J. Hunnicutta) se setkávají s místními Korejci a nahlížejí i za oponu jejich zvyků. Objevují se tu i ukázky náboženských obřadů, tradičních oděvů a třeba i praktik exorcismu. To vše má reálný předobraz v korejské kultuře.

4. Fakt – Dodržování lékařského protokolu

Mohli jste si všimnout, že v seriálu se tým chirurgů, ošetřovatelů a dalšího personálu nepouští do operací někde na dvorku. Vždy mají lékařské oděvy, a to včetně rukavic. Producenti hodně dbali na to, aby vše v seriálu odpovídalo skutečné polní nemocnici, takže oděvy jsou historicky přesné.

V čem si  M*A*S*H vymýšlel?

Seriál M*A*S*H není dokument. Vznikl podle knižní předlohy M*A*S*H aneb Jak to bylo doopravdy, a i když její autor v podobném prostředí za války skutečně sloužil, ledacos si vymyslel – a pak si to dovymysleli i scénáristé. I proto není možné očekávat, že nám M*A*S*H poskytne plnohodnotný a reálný obraz války. A i když ledacos odpovídá realitě, jak jsme ostatně popsali výše, spoustu situací si scénáristé vymysleli. Například?

Komiksy

Popkulturní fanoušci možná zbystřili vždy, když se v seriálu objevila komiksová kniha nebo narážka na oblíbené hrdiny komiksových dobrodružství. Tady ale tvůrci často chybovali, protože leckteré komiksy ve skutečnosti vyšly až po válce v Koreji.

Chyby v počasí

Jelikož se M*A*S*H natáčel v USA, nikoliv v Severní Koreji, objevují se tam chyby týkající se počasí – plus je občas zmíněna špatná geografická poloha Koreji. Velkou chybou je například to, když se ukazují Vánoce s teplým počasím, ačkoliv v této zemi je o Vánocích zpravidla dost zima.

Chyby v kostýmech

Ačkoliv se tým tvořící seriál snažil dodržovat lékařský protokol tak, aby vše odpovídalo realitě, u dalších kostýmů už tak přesný nebyl. Leckde se objevují historické chyby a špatné typy vojenských oděvů. Další velkou chybou je účes vrchní sestry Houlihanové, která nosí dlouhé vlasy – to by za války nebylo kvůli armádnímu protokolu možné.