Policie Hvar: Kriminální seriál od moře na Nově, nabízí se srovnání se seriálem Na vlnách Jadranu na Primě

Policie Hvar: Kriminální seriál od moře na Nově, nabízí se srovnání se seriálem Na vlnách Jadranu na Primě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vypadá to, že se Chorvati chytře rozhodli přilákat ještě více českých turistů k moři tím, že lákají české filmaře, aby jim dělali propagaci. Ale hned dva kriminální seriály během krátké doby? Dělají čeští turisté na dovolené i něco jiného, než že zaměstnávají ochránce zákona tak moc, že potřebují posily?

Který seriál se povedl a který bude mít u diváků větší úspěch?

Na vlnách Jadranu

Matěj Hádek
Matěj Hádek | Zdroj: FTV Prima

Šestidílný seriál Na vlnách Jadranu už nějakou dobu běží, ale kromě malebných exteriérů je to u diváků trošku propadák. A to je v době, kdy jsou kriminální seriály v kurzu, docela ostudné. Dalo by se říct, že se projekt trochu nepovedl.

Jednotlivé epizody mají nudnou zápletku a diváky nepřitáhlo ani herecké obsazení. Matěj Hádek je u režisérů sice velice oblíbený pro své nasazení a profesionalitu, ale jeho postava doslova v seriálu křičí, že nechce být na slunci. To je vidět i na jeho výrazu a sám herec přiznal, že není opalovací typ. V seriálu byl ještě jedním z těch snesitelných. Maroš Kramár a Anna Šišková byli daní za koprodukční projekt, ale českého diváka rozhodně nijak nenadchli. Nakonec z toho vyšel nejlépe padesátiletý Sebastian Cavazza, který tak nějak do tohoto prostředí přirozeně patří.

Sebastian Cavazza
Sebastian Cavazza | Zdroj: FTV Prima

Kritika diváků seriál vůbec nešetřila. Jen vzorek slušnějších a publikovatelných recenzí z ČSFD:

·       Na Slapech to nebyl žádný zázrak, ale neokoukané prostředí udělalo svoje. Pokračování bohužel nepomohlo ani slunné Chorvatsko. Autoři nutí diváka koukat na opravdu netradiční krimi příběhy grilování na pláži, plavby na kajaku mezi koupajícími se rekreanty, nechybí ani tradiční nevolnost ze zkažených řízků. Spojovací linii nepomáhají ani dva velké příběhy, z nichž jeden zmizí do ztracena a druhý je s tak banálním koncem, že to člověka až rozesměje. 

·       Tak jestli byla pohádka o Slapech tragédie, tak Jadran už je totální s….a. Pokud to bylo tak, že si natáčecí kumpačka chtěla oddychnout u moře a našla blba, co jim to zaplatí, pak budiž. Ohledně scénáře, herců a dialogů se nemá cenu ani zmiňovat.

Policie Hvar

Ferencová a Štáfek
Ferencová a Štáfek | Zdroj: TV Nova

Policie Hvar dvě epizody přidala a opět spolupráce se slovenskými filmaři nebyla žádným přínosem. Jakub Štáfek má svou diváckou základnu, která mu i drobné přešlapy odpustí, ale jeho slovenská partnerka, pro nás neznámá herečka (tanečnice a zpěvačka) jedenatřicetiletá Alžběta Ferencová, na popularitě seriálu nepřidá.

Diváci si zatím zhlédli v předpremiéře první epizodu a možná nás seriál ještě překvapí, ale dvojice Štáfek a Ferencová, kteří se snaží hrát oblíbenou hru, kterou bezkonkurenčně už před lety rozehráli Dempsey a Makepeaceová, k sobě moc nejdou a postrádají tolik potřebné „jiskření“, schované za závojem pohrdání.

Seriál alespoň nabízí více humorných scén a má mnohem lepší dynamiku. I recenze diváků jsou po první epizodě příznivějši a diváci v tomto případě humorně odlehčený kriminální žánr přijímají mnohem lépe než ustaraného a mdlého Hádka, který pátrá po smrti své dávné lásky, aniž by nakonec ohromil velkým odhalením. Štáfek nám snad jako policista, který byl odvelený tak trochu za trest, přece jen před spaním trochu zábavy přinese.

Tvůrci nového seriálu lákají diváky na krásy ostrova Hvar a na dvojici detektivů (Michal a Ivana), kteří mají být jako oheň a voda.

Zatímco on je vtipný, sarkastický detektiv ze „staré školy“, ona je zase svobodomyslná, temperamentní žena. Společně musí napravit porušenou harmonii slunného ostrova. Smíšený místní policejní aparát se dostane k vyšetřování i těch nejzávažnějších zločinů. Pravidlo je jasné. Česká mrtvola, český hlavní vyšetřovatel. A naopak. Díky živému, specifickému prázdninovému organismu se ale i s kolegy stanou součástí několika bizarních komunit. Vraždy a jiné zločiny je tak zavedou například mezi kouzelníky a Indiány, ale i sňatkové podvodníky a plážové volejbalisty.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • csfd.cz,
  • Autorský text