Fenomén Papírový dům je na Netflixu stálicí v TOP 10

Fenomén Papírový dům je na Netflixu stálicí v TOP 10
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Už od své první série je Papírový dům (Money Heist) v centru pozornosti, a tak si vysloužil 5 sérií, které jsou adrenalinovou pochoutkou, kterou možná právě v období nadcházejících svátku uvítáte jako „neutralizátor“ pohádkové televizní zábavy.

A jaká je vaše oblíbená postava?

Seriál byl na Netflixu prvním neanglicky mluvícím seriálem, který si získal po celém světě takovou oblibu a přiměl miliony diváků fandit záporným hrdinům. V rozmezí pěti sezón se španělská série zaměřila na skupinu psanců, kteří provedli skvělé lupičské představení pod taktovkou „Profesora“ (Álvaro Morte). Jeho parta byla vždy o krok napřed před policií, měli vše dotažené do nejmenších detailů, a nakonec zaujali diváky svými přednostmi i nedostatky. 

„Tokio“ (Úrsula Corberó) byla například statečná a starostlivá ke svým společníkům, ale její emoce představovaly hrozbu pro strategický plán hned několikrát. Přesto byli fanoušci uchváceni jejím duchem a otřeseni jejím neočekávaným koncem v seriálu.

Ačkoli každého diváka mohla zaujmout určitá postava, existuje jeden člen skupiny, který si získal naše srdce navzdory svým odpudivým citátům a osobnosti. „Berlín“ (Pedro Alonso) byl představen jako vůdce loupeže španělské královské mincovny a zůstal v úzkém kontaktu s profesorem, aby se ujistil, že plán bude úspěšný, bez ohledu na cenu, kterou bude třeba zaplatit. Přestože jde o zápornou postavu ve všech možných ohledech, jeho osobnost v sérii byla tak oblíbená, že v sérii zůstal až do její poslední kapitoly. 

Uprostřed vydání posledních epizod původního seriálu Netflixu bylo učiněno oznámení o spin-offu zaměřeného právě na tuto nenáviděnou a zároveň milovanou postavu.

Nové dobrodružství by mělo vyjít v roce 2023. Tato novinka vás může vést k zamyšlení, proč pro nový projekt spin-off byla vybrána právě tato postava, která zemřela ve druhé sezóně a během následujících sezón měla už jen pár flashbacků.

Pravdou je, že i když jsou v seriálu další vhodné postavy, které by si zasloužily spin-off, žádná z nich není tak známá tím, že by u diváků vyvolávala tak rozporuplné, nepochopitelné a neuvěřitelně emotivní reakce, jako právě „Berlín“. Jde doslova o vztah lásky a nenávisti. Existuje spousta důvodů, proč ho nenávidět, například pro jeho sexistické chování vůči „Tokiu“ a „Nairobi“ (Alba Flores), když byl u moci v bance. Vyhrožoval, že zabije Monicu (Esther Acebo).  Vesměs byl tak arogantní a nesnesitelný, že nebylo možné postavit se na jeho stranu. 

Když jsme se však dostali k poslednímu dílu ve druhé sezóně, kdy gang musel odejít se zlatem a policie byla blízko vchodu do trezoru, odkud unikli, „Berlín“ udělal něco, co nikdo nečekal. Nebál se vzdát svého života, aby se ujistil, že jeho bratr a jeho kolegové budou moci uprchnout a zajistit si nový začátek s ukradeným bohatstvím. Bylo to v tu chvíli, kdy postava navzdory svým chybám ukázala, že se stará o ostatní víc než o sebe. Jak jsme zjistili o několik epizod dříve, „Berlín“ trpěl smrtelnou nemocí a do smrti mu zbývalo jen pár měsíců. Uvědomil si, že jeho osud je již zpečetěn, ale jeho gesto bylo přesto překvapující.

Kromě jeho mocné oběti na konci 2. řady za zvuku „Bella Ciao“ měl „Berlín“ neodolatelné kouzlo. Věděl, jak přimět diváky, aby ho chtěli lépe poznat, ať už to byl výmluvný způsob, jakým romantizoval každý ze svých citátů, nebo uhlazený způsob, jakým se oblékal, když zrovna nebyl uprostřed loupeže. V několika okamžicích dokázala postava úspěšně manipulovat ostatními svými výmluvnými monology a držením těla. 

Zvláště pozoruhodné bylo, když umožnil reportérovi, aby přišel do královské mincovny a udělal s ním rozhovor. „Berlín“ tak umně předložil veřejnosti velmi sympatický pohled na celou bandu lupičů i na důvody, proč se k takovému činu odhodlali.  Během 5. sezóny jsme také mohli zahlédnout jeho postavu v době, která předcházela loupežím. V té době byl ženatý s Tatianou (Diana Gómez) a plánoval loupeže Španělské banky po boku „Profesora“ a „Palerma“ (Rodrigo de la Serna). I když „Berlín“ mohl být v mnoha životních okamžicích definován jako odpad, pokud jde o jeho životní styl, znal svou cenu a uměl ji ukázat.

Tato loupež se možná chýlí ke konci, ale příběh pokračuje...

 

Zdroj: