„Pán tygrů 2“ – Netflixový krimi-dokument se zvířaty se v druhé řadě podobá bizáru z jiného světa

„Pán tygrů 2“ – Netflixový krimi-dokument se zvířaty se v druhé řadě podobá bizáru z jiného světa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na začátku pandemie se na Netflixu objevil dokument o „Pánu tygrů“, kde extravagantní Joe Exotic řídí vlastní zoo s velkými kočkovitými šelmami. Ale nejen zoo byla středem tematiky, byly to i vraždy, intriky a vztahy. Druhá část dokumentu je ale ještě větší bizár, než by si člověk představil.

Staré postavy, nové problémy

V druhé řadě se poprvé do diskuze přidali i advokáti nebo dokonce agenti FBI, protože se zde intenzivně řeší, kam zmizel Don Lewis, první manžel Carol Baskinové. Joe Exotic i různí další lidi si myslí, že Baskinová svého manžela zabila a hodila k tygrům.

Joe Exotic stále sedí ve vězení a mluví s netflixovým týmem přes telefon. Jeho motivace se během pěti dílů kompletně změní. Na začátku mu jde hlavně o zničení organizace PETA, později chce vidět ve vězení všechny ostatní soukromé chovatele šelem a nakonec spolupracuje s chovatelem a podvodníkem Jeffem Lowem a jeho parťákem Allenem Gloverem, aby ho dostali ven z vězení.

Problém na tom všem je, že se po první řadě extrémně hraje na senzace a bizarnosti.

Už nic nedává smysl

Jinak než v první řadě, kde se děj dokumentu aspoň částečně točil kolem soukromých zoologických zahrad a intrik jednotlivých chovatelů, kteří všichni chtěli ukončit kariéru těch druhých, se v druhé řadě o zoo skoro vůbec nemluví. Místo toho můžeme poslouchat šílené teorie, kam zmizel Don Lewis, smíme se dívat na „médium“, jehož speciální talent je se pozvracet, když cítí, že je na tom místě, kde byl Lewis zabit, a k tomu všemu se setkáme s novými charaktery.

Jednak „The Ripper“, online-hobby-advokát bez vyučení, který se strašně rád šťourá ve zmizení Lewise, a to především pomocí důkazů na Facebooku, Youtube a různých blocích.

Další novou postavou je opravdický advokát, jehož hlavním cílem je proslavit se propuštěním Joe Exotica z vězení, úplně jedno, co to stojí.

Ale i když je všechno úplně šílené, pokud večer vypnete mozek, tak může být tato dokumentace dokonce zábavná. Jestli se na to ale díváte v plném rozumovém nasazení, tak si budete jen říkat, že tohle nemůže být pravda. Pán tygrů 2 je naplněný šílenými, extravagantními a divnými lidmi, jejichž cílem je zviditelnit se, úplně jedno jak (ať už jako podvodník, nájemný vrah či šílenec).

Ale lze říct, že tu nakonec máme jasnou oběť. A to není Joe Exotic, který kvůli údajné nájemné vraždě a týrání zvířat sedí ve vězení, a to možná až do roku 2042. Obětí taky není Carol Beskinová, která čelí nehorázné kritice a nenávisti z internetu. Oběťmi taktéž nejsou Jeff Lowe a Tim Stark, kteří čelili mohutným problémům s jejich zoologickými zahradami. Opravdovými obětmi jsou zvířata.

Tohle si ta zvířata nezasloužila

Existuje velký rozdíl mezi zoologickými zahradami, chovatelskými zařízeními a soukromými chovateli. Zoo i chovatelská zařízení se starají o co nejlepší životní podmínky zvířat a kontrolovaný odchov ohrožených druhů. Joe Exotic, Jeff Lowe a spol. znají jen jeden důvod pro chov zvířat: Peníze. Čím více mláďat, tím více peněz. „Výběhy“ byly postaveny jen sporadicky, nešlo o zvířecí welfare, ale prostě jen o to, aby někde mohli být.

To samozřejmě neznamená, že všechny soukromí chovatelé jsou špatní. Je ale škoda, že zrovna ti nejhorší dostanou takovou platformu, jen protože je jejich story plná skandálů (a tím pádem se dá lépe prodat). Určitě by neuškodilo natočit Netflixový dokument o Kevinu Richardsonovi v Jižní Africe. Aspoň jako kontrast pro tento americký chaos.

 

Zdroj: