Novinka K zemi hleď! s Leonardem DiCapriem je satirickou černou komedií, která by divákům měla otevřít oči

Novinka K zemi hleď! s Leonardem DiCapriem je satirickou černou komedií, která by divákům měla otevřít oči
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Netflix před pár dny vydal dlouho očekávanou novinku K zemi hleď! s Leonardem DiCapriem a Jennifer Lawrence. Nejde však o ledajakou komedii. Film je satirou zabývající se stavem naší planety a společnosti, která jí často nevěnuje dostatek pozornosti. A vystihuje to s překvapivě děsivou přesností.

I když jste si film během svátků ještě nestihli pustit, nejspíš jste o něm už hodně slyšeli. Nadšené i poněkud šokované ohlasy se totiž začaly objevovat na sociálních sítích i v řadě článků. Dějová linka je ale v podstatě jednoduchá.

Ústřední filmovou dvojicí jsou dva astronomové, profesor Rendall Mindy (Leonardo DiCaprio) a jeho studentka Kate (Jennifer Lawrence). Právě ona jednoho dne objeví neznámou velkou kometu, která později strhne obrovský chaos. Po pár výpočtech je totiž vše jasné. Kometa se řítí přímo na Zemi a za šest měsíců ji zničí i s veškerým životem na ní. Lidé mají čas na její záchranu, ale zdá se, že situaci nikdo nevěří nebo o ni nejeví žádný velký zájem. A když už, tak se na ní snaží co nejvíce profitovat. Nakonec ale následuje vlna mediálního chaosu, nesmyslných kampaní i rozdělení společnosti na dva tábory.

Příběh má sloužit jako metafora k tomu, jak funguje moderní společnost. Přestože bychom totiž měli být díky naší technologii i vědomostem vyspělí a mocní, zdá se, že se spíše stáváme sobeckými a bezohlednými. Lidé myslí jen na svůj prospěch, a to především ti na nejvyšších pozicích.

Kometa má symbolizovat změny, které pomalu ničí naši planetu, ale nikdo její záchraně nevěnuje příliš pozornosti.

Velké lákadlo pro diváky i kritiky

Přestože má film důležité sdělení, řadu diváků láká také na své hvězdné obsazení. Ve filmu kromě DiCapria a Lawrence zazáří také Meryl Streep jako prezidentka, které jde hlavně o peníze a dobrou reputaci, Jonah Hill jako její syn, Mark Rylance jako technologický vizionář a také Timothée Chalamet nebo Rob Morgan. Menší roli si v něm vystřihla také popová hvězda Ariana Grande. O kvalitu hereckých výkonů bylo tedy řádně postaráno, ale důležitější je v tomto případě spíše scénář a režie.

Režisér Adam McKay je pro podobné filmové náměty poměrně známý. Rád svými filmy upozorňuje na společenská témata a práce se satirou pro něj není nic nového. Ostatně i jeho filmy Sázka na nejistotu nebo Vice to dobře dokazují. Navíc se podílel také na seriálu Boj o moc, který je nyní dostupný na HBO.

V posledních dnech se tedy na internetu objevila spousta nadšených reakcí, ale řada diváků už ze snímku takovou radost neměla. Všichni se ale pravděpodobně shodnou na tom, že téma snímku je důležité a je potřeba si uvědomit, že pokud nebudeme jednat, za pár let nás může čekat podobný scénář.

To, že byl do filmu obsazen Leonardo DiCaprio také není úplná náhoda. Dlouho se totiž zabývá ekologickým aktivismem a svou slávu se snaží využít k šíření povědomí o změnách klimatu.

Herecké obsazení je tedy perfektní, ale film roku ze snímku dělá hlavně jeho nápad a scénář. Ať už tedy patříte mezi fanoušky filmu nebo ne, je dobré se nad tématem trochu zamyslet a pochopit, že jde o vážnou věc, která si zaslouží pozornost každého. Doufejme tedy, že na tom přece jenom ještě nejsme tak špatně a společně naši planetu ještě dokážeme zachránit.

 

Zdroje: