Zlatý věk Netflixu: The 50 Best Movies na leden / VI. část

Zlatý věk Netflixu: The 50 Best Movies na leden / VI. část
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Napínavý příběh s protiválečným tématem, který se odehrává v citlivém období války ve Vietnamu, a nostalgická vzpomínka na mimořádně úspěšný seriál Perníkový táta, na který navázal jako epilog celovečerní film.

Chicagský tribunál

  • USA, 2020, thriller, hodnocení 85 %

Pokud máte rádi dramatické filmy z právnického prostředí, už název filmu vám napovídá, že je to film právě pro vás a dílko Aarona Sorkina si užijete.

Příběh sleduje skupinu demonstrantů proti vietnamské válce ve velmi citlivé době, kdy se lidé ptali, za co vlastně jejich synové ve Vietnamu umírají.

Mladí Američané vystupující proti válce jsou krátce po demonstraci zatčeni a obviněni ze spiknutí a podněcování nepokojů.

Sorkin napsal původně scénář pro slavného režiséra Stevena Spielberga, ten ale v důležitém okamžiku začal mít pochybnosti, zda pro něj film bude mít nějaký finanční přínos. Později od smlouvy odstoupil. Nakonec se v roce 2018 ujal režie sám Sorkin a přizval většinu osazenstva, které bylo v původním projektu. Záměrem Spielberga bylo obsazení méně známých herců, kteří by neodváděli svou popularitou pozornost od závažného tématu. Natáčelo se v Chicagu a okolí New Jersey v roce 2019. Kvůli pandemii šel film na Netflix a v kině se hrál jen omezeně.

Snímek získal 6 nominací na Oscara včetně kategorie Nejlepší film a Nejlepší herec ve vedlejší roli (Baron Cohen). Slavilo se i při předávání Zlatých glóbů, kdy šlo o 5 nominací a nakonec si film odnesl cenu za nejlepší scénář. Tři ocenění získal na udělování cen Britské akademie BAFTA.

Děj je umístěný do roku 1968. Soudní proces byl velmi sledovaný, soudce zaujatý. Na konci procesu jeden z obžalovaných přečetl 4572 jmen amerických vojáků, kteří padli ve válce za dobu, po kterou se proces konal, což z procesu udělalo výjimečnou událost.

El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta

  • USA, 2019, drama, hodnocení 76 %

Pokud vaší pozornosti unikl seriál Perníkový táta, tak máte co dohánět. Film Vincenta Gilligana navazuje dějem na velmi úspěšný seriál a sleduje mladého hrdinu, kterého si jak v seriálu, tak ve filmu, zahrál Aaron Paul (na úvodní fotografii). Jeho postava Jesse Pinkman je na útěku před policií. Jenže plány nemůže realizovat, protože na to nemá peníze.

Film sám o sobě není nijak výjimečný, ale určitě udělá radost všem příznivcům dějem nabitého seriálu, který si mohou s filmem připomenout. Tvůrce seriálu Vince Gilligan začal uvažovat o filmu, když psal finálovou část seriálu (2008–⁠2012). Se svým nápadem oslovil Paula, když se blížilo 10. výročí od natáčení prvních epizod a domluva byla na světě. Natáčelo se tajně v Novém Mexiku v listopadu 2018 jako překvapení pro fanoušky, které si seriál na celém světě získal. Za 50 dní bylo hotovo a projekt byl oznámený až v srpnu 2019, kdy Netflix vypustil trailer.

Zdroj: