Netflix: 3 filmy inspirované skutečnými příběhy z atraktivního sportovního prostředí

Netflix: 3 filmy inspirované skutečnými příběhy z atraktivního sportovního prostředí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zná je celý svět, mají větší fanouškovskou základnu než hollywoodské hvězdy a jejich životní příběhy, za kterými se ukrývá neskutečná disciplína, dřina a samozřejmě i trocha štěstí, jsou vždy velkým lákadlem pro filmový průmysl, protože umí oslovit velkou skupinu diváků.

Nad vodou

  • USA, 2021

Expediční kajakář Scott Lindgren se rozhodl stát prvním člověkem, který zdolá čtyři velké řeky, které vytékají z tibetské posvátné hory Kailash. Byl to osobní cíl, jehož dosažení trvalo dvacet let.

Úvodní záběr vířícího kotle s vodou řítící se přes skryté kameny stačí k tomu, aby si člověk udělal představu o síle této výzvy. Je to inspirující a děsivé zároveň a je to předzvěst ohromující kinematografie, která bude následovat.

V kajakářském světě jsou úspěchy Scotta Lindgrena legendární. Sjel některé z nejtěžších řek na světě, včetně afrických peřejí, kde si musíte dávat pozor nejen na kameny, protichůdné proudy a rychlost vody. Bílý Nil v Ugandě má nejvyšší koncentraci krokodýlů a hrochů na světě.

Film se nezaměřuje pouze na úspěchy v kajaku, je to také osobní příběh o kuráži riskovat všechno pro splnění si celoživotního snu.  

Ronaldo

  • VB, 2015

Ronaldo je zajímavý dokument o žijící fotbalové legendě. Profesionální sportovec z Portugalska je často považován za nejlepšího hráče na světě. Ve své kariéře vyhrál desítky cenných trofejí a odehrál přes tisíc zápasů.

Snímek režíroval Anthony Wonke, který má za sebou i dokumenty o životě legendárního závodníka Ayrtona Senny a anglické zpěvačky Amy Winehouse. Snímek zachycuje období 14 měsíců, kdy nechal Ronaldo filmaře nahlédnout do svého soukromí. Dokument je tak nejen o jeho velkolepé sportovní kariéře, ale i vztahu k rodině, přátelům a spoluhráčům. Film se natáčel v Madeiře, Ronaldově rodišti, v Lisabonu, kde začala jeho kariéra a v Madridu, kde žil, když hrál za Real Madrid.  

Neslýchané: Smlouva s ďáblem

  • USA, 2021

V režii Laury Brownson vznikl dokument o Christy Martin, která je nazývaná nejúspěšnější boxerkou ve Spojených státech. Právě jí se připisuje legitimizace žen v boxu.

Dokument není jen o výborné sportovní kariéře, o ženě pevné vůle, která si musela vyšlapat hodně trnitou cestu. Je to také o jejím nelehkém soukromém životě. V roce 2010 byla pobodána a postřelena manželem a trenérem Jamesem Martinem, který ji dlouhodobě týral, a nakonec byl shledán vinným z pokusu o vraždu druhého stupně a odsouzen na 25 let vězení.

Zraněná sportovkyně se z útoku vyléčila a stala se držitelkou několika sportovních rekordů. Za úspěchy ve sportu si vysloužila místo v Mezinárodní boxerské síni slávy.

 

Zdroj:

  • autorský článek