Nejlepší dokumenty na Netflixu – 2. díl

Nejlepší dokumenty na Netflixu – 2. díl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobře natočené dokumenty jsou nejlepším způsobem, jak se zábavně dozvědět zajímavé příběhy o naší planetě. Ať už přírodovědné, sportovní nebo true crime – dokumenty dokážou zaujmout a člověk se i dozví nějaká fakta. Na Netflixu je opravdu hodně dokumentů, proto zde máme výběr těch nejlepších.

7. Gaga: Fove Foot Two

Pokud máte náladu na dokument o celebritě, který se ponoří trochu hlouběji do duše a života hvězdy, musíte si pustit „Gaga: Five Foot Two“. Film, který vyšel v roce 2017, ukazuje život Stefanie Germanottové neboli Lady Gagy během psaní a vydání jejího alba Joanne. V tu dobu plánovala i začátek filmové kariéry s úspěšným filmem „Zrodila se hvězda“ a také ukončila vztah s jejím snoubencem Taylorem Kinneym. Tato dokumentace je tedy poměrně intimní, protože Gaga také bojuje s fibromyalgií, a my nahlédneme do tohoto emocionálního období jejího života.

6. Athlete A

„Athlete A“ zní jako zábavná sportovní dokumentace, realita je ale o hodně krutější. Dokument zachycuje vyšetřování novinářů ohledně sexuálního napadení mladých dívek týmovým lékařem Larryho Nassara, který údajně obtěžoval více než 50 gymnastek. „Athlete A“ je ale také dokument, který se ponoří do historie programu „US Gymnastics“ a do tamní struktury moci, která nejen chránila násilníky, ale také podporovala prostředí, ve kterém je opakované zneužívání – jak verbální, tak i fyzické – součástí výcviku těchto mladých dívek. Je to strašlivý dokument, který vás přiměje podívat se na sportovní gymnastiku v jiném světle.

5. Moje učitelka chobotnice

Jestli hledáte po emocionálním životě Lady Gagy a nechutnému sexuálnímu obtěžování něco uklidňujícího, povznášejícího a zvláštně krásného, měli byste se podívat na krásný dokument „Moje učitelka chobotnice“. Film sleduje filmaře Craiga Fostera, který jde šnorchlovat u pobřeží Jižní Afriky, kde potká chobotnici. Rozhodne se komunikovat s chobotnicí každý den a dozvědět se o tomto stvoření co nejvíce. Prostřednictvím jejich ohromujících podvodních fotografií vidíme nádherné a překvapivě inteligentní zvíře, které si razí cestu k přežití v nebezpečném moři. Dokument nikdy neantropomorfizuje ani nezmenšuje složitost tohoto podmořského světa a zároveň nikdy neztrácí fascinaci nad hlavonožcem.

 

Zdroj: