Nejdrsnější věznice světa: Na návštěvě v zemi Papua–Nová Guinea, kde žijí čarodějnice a kanibalové

Nejdrsnější věznice světa: Na návštěvě v zemi Papua–Nová Guinea, kde žijí čarodějnice a kanibalové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tentokrát se Raphael vydal se štábem do exotické země, která sousedí s Indonésií a přes Torresův průliv s Austrálií. Sedmimilionová země je stále plná domorodých kmenů, které mají své tradiční zvyky, ke kterým patří i rituální kanibalismus a čarodějnictví.

Domorodci, kteří přicházejí za lepším životem do měst, končí v některém z gangů, které se podílí ve velké míře na počtu vražd, loupeží a znásilnění. Hlavní město Port Moresby patří mezi nejnebezpečnější města světa. A právě v jeho blízkosti, na okraji džungle, stojí Bomanská věznice.

V zemi, kde je 90% nezaměstnanost, se s kriminalitou setkáte na každém kroku a ve městech se s příchodem tmy doporučuje nevycházet do ulic.

A jaká je situace v jedné z nejchudších věznic světa?

Po příjezdu do areálu věznice, kde je 600 vězňů, si Raphael prošel standartní vstupní prohlídkou a přijímacím procesem, kde se vše sepisuje ručně na papír. Byl přidělený do hlavního komplexu, kde je 13 baráků a 400 vězňů.

Zastaveníčko ve vazební věznici

Nejprve se ubytoval v části, kde vězni čekají na soudní proces. Někteří i roky.  Cela ve vyšetřovací vazbě je tmavá a omšelá. Žije v ní 53 vězňů, kteří nemají vůbec nic. Žádné matrace, žádné postele ani deky. Pár osobních věcí visí na šňůrách. Pouze šéf cely, jeden z neotřelejších kriminálníků, má malý oddělený pokoj a několik přikrývek.

Dozorci uvnitř areálu nenosí zbraně, ale někteří vězni jsou ozbrojení. Mají nože. Žádná práce zde pro vězně není. Asi 15-16 hodin denně jsou zamčení v celách, zbytek dne posedávají venku. Věznice je tak chudá, že nemá ani na smetáky. Vězni při zametání cely improvizují se starým hadrem.

VIP oddělení

Raphael se přesunul do místa, kde jsou vězni, kteří už mají svůj rozsudek za sebou. Je zde i VIP oddělení, kde jsou odsouzení policisté, politici nebo podnikatelé. Mají i postele a matrace! Na cele je 28 mužů.

Pestrý jídelníček zde nenajdete

Vězni si vaří ve venkovní kuchyni a mají po ruce sekery, aby si mohli naštípat dřevo na topení pod hrnci, kde 2x denně vaří rýži pro vězně. Nikdy ji není dost, aby se dostalo na všechny. Žádné jídlo se nosit do věznice nesmí. Trochu jako výsměch působí vězeňská farma u věznice, kde pracuje pár protekčních vězňů. Chovají zde například prasata, ale na prodej. Vězní, kteří zde pracují, mají mačety, aby zvířata chránila před zloději.

Čarodějnictví jako folklór

Největší úctu mají ve věznici trestanci s tresty smrti a s doživotím. Jeden z doživotních vězňů rozsekal čarodějnici mačetou. Bylo mu 16 let a pomáhal mu 12letý bratr. Tvrdí, že čarodějnice způsobila smrt jeho rodičů a on byl v právu jí zabít. Masakrování čarodějů a čarodějnic je v této zemi stále běžné, stejně jako černá magie.

Na skok dozorcem

Raphael si zkusil také před odchodem být dozorcem. Je jich zde 20 na celou věznici. Ti, kteří hlídají vnější okruh kolem věznice, mají uprchlíky rovnou střílet. Organizují se zde hromadné útěky, stačí udělat otvor v oplocení. Vězni vědí, že když vezmou nohy na ramena v 50-60 lidech, mají velkou šanci uspět. Odměna za riziko je cesta ke svobodě. Džungle je plná jedovatých hadů, pavouků a krokodýlů. Špatně placení dozorci se za uprchlíky nehrnou. Většina z nich zmizí v džungli.

Zdroje:

  • https://www.netflix.com/
  • https://cs.wikipedia.org/