Oznamuje se láskám vašim: Mladičká Markéta Hrubešová na sebe upoutala pozornost zrzavou hřívou a odvážnými scénami

Oznamuje se láskám vašim: Mladičká Markéta Hrubešová na sebe upoutala pozornost zrzavou hřívou a odvážnými scénami
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Zrzavé vlasy Markéty Hrubešové zářily ve filmu ještě v dobách, kdy tato barva nebyla moc populární a dámy ji raději schovávaly pod tmavým přelivem. Hezká zrzka, která letos oslavila padesátiny, však dokázala svůj vzhled dobře prodat a ve filmech se rozhodně uměla pěkně odvázat.

V letech 1987 až 1988 vznikl melodramatický příběh, který režíroval Karel Kachyňa. Válečné love story, které vznikají v těžkých dobách a navzdory logice a pudu sebezáchovy, jsou divácky velmi oblíbeným námětem. Pro tuto režisérovi posloužila novela Karla Zídka Oznamuje se láskám vašim. Novodobým Romeem se stal mladý lodník Karel Svoboda, v podání začínajícího herce Lukáše Vaculíka, a do Julie se vtělila Ulrika, v podání Markéty Hrubešové, mladá Němka žijící v Drážďanech .

Je podzim roku 1944  a dva kamarádi, Kája a Bohouš, si chtějí užít života, a to těžké době navzdory. Na vlečné lodi, jež kotví u Drážďan, se bezstarostně oddávají radostem mládí. Lodí tak prochází řada mladých žen, o jejíchž návštěvách si mládenci vedou deník a na památku si rozšiřují sbírku podvazků. Když se jim naskytne možnost pašovat tabák a vydělat si pěkné peníze, vypadá to, že k životu jim nic nechybí.

Kája, který je v milostném umění aktivnější, jednoho dne pozve na loď mladou Ulriku, které se po prožité noci zbaví a vše pečlivě zaznamená do deníku. Jenže děvče se na loď začne vracet a není to jen její vášeň, co Káju začne zajímat.

přátelé na lodi
přátelé na lodi | Zdroj: © Česká televize

Od starého známého se dozvídá, že Ulričin otec je velitel koncentračního tábora a jejím snoubencem je německý kapitán. To je pro mladíka trochu šok a poměr s Ulrikou chce okamžitě ukončit. Jenže city, které k dívce chová, mu to nedovolí. Nakonec žádá o její ruku a její otec, který tuší, že válka se chýlí ke konci a pro Německo to nebude zrovna vítězství, se svatbou souhlasí. Má však podmínku –⁠ svatba může proběhnout až po válce.

Dobrý konec se však nekoná. Kamarád Bohouš zemře, když prchá před celníky, Kája jede na dovolenou domů, ale cestou spadne do vody, a tak místo dovolené doma leží se zápalem plic. Dopisy z Německa mu rodiče zapírají. Když se trochu vzpamatuje z dlouhé nemoci, vrací se za Ulrikou, ale její dům je ruinách a město je zničené po náletu. Zoufalý Kája na poškozenou loď napíše „Oznamuje se láskám vašim, že jsem zase tady a čekám“.

O zrzavé krásce

V době natáčení filmu bylo Markétě šestnáct let a nad počestností své dcery během natáčení bděla maminka. Právě díky její přítomnosti se mladá herečka natáčení nahých scén nebála. Film ji doslova vystřelil mezi nejžádanější mladé herečky té doby, a tak už o rok později zazářila ve filmu Sedím na konári a je mi dobře pod režijním vedením Juraje Jakubiska.

Nahota, která je s jejími rolemi spojená, jí nikdy během natáčení nevadila. Zahrála si i v americkém erotickém filmu Venušina delta, kde toho předvedla s exotickým milencem mnohem více než při natáčení s mladým Vaculíkem.

Poslední roky se však Markéta Hrubešová věnuje spíše své kuchařské vášni a ve filmech a seriálech už se moc neobjevuje. Píše kuchařky a na Yotube má kanál o vaření. Využívá i příležitostí, aby ukázala své kuchařské umění v televizi.

Markéta Hrubešová
Markéta Hrubešová | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Film Oznamuje se láskám vašim si můžete připomenout 21. května na ČT1 v 15:55.

Zdroje článku: