Malé ohlédnutí za oblíbeným seriálem Ulice

Malé ohlédnutí za oblíbeným seriálem Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál Ulice je nejdéle vysílaný český denní seriál, jehož základy položili v roce 2005 autoři projektu Radek Bajgar, Petr Erben a Dušan Klein. Hlavní hrdinové žijí v jedné seriálové ulici na periferii Prahy a prožívají běžné starosti i radosti všedních dní.

Úspěch seriálu

Seriál Ulice je atraktivní pro diváky zejména zastoupením různých charakterů postav a celé plejády názorů na běžné životní situace. Sledovanost seriálu se stabilně drží nad jedním milionem diváků každý všední den. Ulice se v minulosti pravidelně umísťovala na předních místech v kategorii Seriál roku v anketě oblíbenosti TýTý, kde bodovali i herečtí představitelé seriálu, zejména Hana Maciuchová a Rudolf Hrušínský.

Hlavní postavy jsou pro diváky jako staří známí

Seriál je fenoménem české televizní tvorby. Jeho hrdinové se stali nedílnou součástí nespočtu domácností a lidé je často vnímají jako své známé. Mnohé z nich znají spoustu let, některé dokonce viděli vyrůstat, prožili si spolu s nimi jejich životní peripetie a jsou jim hodně blízko.

Tvůrci se snaží, aby si co nejširší skupina diváků našla své blízké postavy a příběhy. Zároveň chtějí, aby osudy hrdinů byly reálné a reflektovaly každodenní život, který je plný velkých dramat a emocí i úplně obyčejných situací.

Náročná práce na vývoji postav

Právě kvůli dlouhodobosti seriálu má i psaní scénáře svá specifika a mnoho postav má dlouhou minulost. Psaní scénářů rozhodně není lehká práce, protože postavy musí řešit i vážné situace, zároveň však seriál musí sloužit k zábavě a k odpočinku. Děj musí být vyvážený, aby nevznikla jen úsměvná oddechovka, ale aby postavy měly určitou hloubku a nešlo na druhé straně o velký dramatický seriál.  

 

Některé postavy řeší závažná společenská témata

Tvůrci jsou hrdí například na příběh Blanky v podání Lindy Rybové, která skvěle zahrála pozvolný nástup alkoholismu s propadem na úplné dno, a nakonec i vyléčení. Tato na pohled křehká žena si pak prošla ještě dalším peklem domácího násilí, to byly díly, u kterých mrazilo.

V minulosti pak například seriál řešil problematiku eutanázie, kde zazářila Yvetta Blanarovičová.

Zdroj článku:
  • presskit TV Nova