Kvíz: Valašský král alias herec Bolek Polívka

Kvíz: Valašský král alias herec Bolek Polívka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bolek Polívka patří mezi významné osobnosti v kulturní oblasti. Je známý komik, herec, básník, mim, ale i podnikatel a samozřejmě valašský král. Lásku k divadlu převzal od svých rodičů.

Divadlo

Rodiče byli nadšení ochotníci, takže Bolek Polívka mohl kouzlo divadla nasávat již v dětství. Účinkoval v divadle Husa na provázku. V Brně si v roce 1993 založil vlastní divadlo Bolka Polívky. Ve Zlíně či v pražském Divadle na Vinohradech hostuje.

Divadelní hru „Šašek a královna“ Bolek Polívka spolurežíroval s Jiřím Bělkou a napsal k ní scénář. Představení se hrálo v divadle „Husa na provázku“. Jedná se o představení, ve kterém je ztvárněna role šaška a jeho osud v období středověku. Zajímavostí je, že šašek je Bolek Polívka a královna Chantal Poullain.

Filmy

Ztvárnil roli Mageriho v „Baladě pro banditu“, což byl jeho filmový debut. Proslavil se především rolí ve filmu „Dědictví aneb kurvahošigutentag, kde ztvárnil brilantně roli Bohuše, jenž je věčně opilý a který nečekaně zdědí obrovský majetek. Víte, že se Bolek Polívka na tomto filmu podílel nejen jako herec, ale i jako scénárista? Jako herce můžeme vidět tuto osobnost i ve filmech režírovaných Janem Hřebejkem např. „Pupendo“ nebo „Pelíšky“.

Seriály

Je obsazován i do mnoha seriálů. „Klaun Am“, což je kombinace hraného a animovaného filmu určeného pro dětské publikum. Stejně tak „Teta, pohádkový seriál od režiséra Juraje Jakubiska, nebo „Krysáci“ režírovaných Cyrilem Podolským a Milanem Šebestou. V roli milence ho můžete vidět v epizodě „Obraz“. Manžel (Karel Kobosil) nevěrné manželky (Zuzana Slavíková) rozehraje po své smrti nebezpečnou hru. V kriminálních sériích se objevil jako vyšetřovatel v „Případech prvního oddělení.“  V seriálu „Hořký svět ztvárnil roli sládka. Jako traktoristu ho můžete vidět v epizodě „Svatba“ ze seriálu „Hvězdy nad hlavou“.

Pořady

Manéž Bolka Polívky je asi nejdůležitějším pořadem pro tuto osobnost. Mohl tam ukázat svůj um i vtip a moderátorské schopnosti. Jedná se o zábavnou show, kde se setkají hudební hosté i herecké osobnosti se svými scénkami.

Jak dobře znáte Bolka Polívku a jeho role? Vyzkoušejte si následující kvíz.

Víte, že Bolek Polívka obdržel cenu Thálie za celoživotní mistrovství v kategorii alternativní divadlo?

Zdroje článku: