Kvíz: Škopková ze Slunce, seno… se objevila i v Babičce. Shrňme si život statečné Heleny Růžičkové

Kvíz: Škopková ze Slunce, seno… se objevila i v Babičce. Shrňme si život statečné Heleny Růžičkové
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Byla to skvělá herečka, ale také tanečnice a baletka. Napsala i několik knih. Život Heleny Růžičkové byl bohužel ukončen zrádnou nemocí. Co všechno v životě dokázala a jaká byla její největší bolest?

Už odmala se pohybovala mezi lidmi. Jako malá holčička tančila balet v dětském sboru v Národním divadle, což ji nakonec dovedlo až do divadla. A pokud jste nikdy nechodili na DAMU, vězte, že toto máte s Helenou Růžičkovou, zamlada Málkovou, společné. Respektive ji tam nikdy nepřijali, snahu měla dostatečnou. Na druhou stranu, všechno zlé je pro něco dobré, a tak se slečna Helena Málková na zkouškách střetla se svým budoucím manželem Jiřím Růžičkou. Netrvalo dlouho a hrdě oznámila plánovanou svatbu. Na tu se dostavila i její kamarádka, která je nyní všeobecně známá. Jmenuje se Jiřina Bohdalová.

Věříte kartářkám? Helena Růžičková nějaký čas vykládala z tarotu, ale zanedlouho toho nechala. Proč? Vzala si k srdci rady dobrých lidí. Věštectví ale nezanechala úplně a zaměřila se na numerologii. Také četla z kávových zrn.

Častokrát ji bylo možné zahlédnout v doprovodu syna, kterého pojmenovala po manželovi. Největší ránu jí osud zřejmě nadělil, když jejímu dítěti sebral život. Zemřel pět let před tím, než zemřela ona sama. Další pohroma, kterou se dozvěděla, se stala o tři roky později. Byla jí zjištěna rakovina. Herečka to ale vzala statečně a napsala několik knih, které byly věnovány boji proti rakovině. Srdce ze zlata ale nezaručuje zázračné vyléčení ani věčný život, a tak herečka 4. ledna roku 2004 v Plzni, po dvou letech úporného boje se zákeřnou nemocí, zemřela.

Díky kterému filmu jste si ji oblíbili vy? Ať už jste odpověděli jakkoli, musíme uznat její touhu měnit životy lidí jak vážnými filmy, tak komediemi. Spousta lidí ji měla ráda také jako věštkyni a osobní rádkyni. Pojďme se společně vrhnout na kvíz o jejím životě, který byl plný nejen nástrah, ale hlavně odhodlání pokračovat a užívat si života, dokud to je možné.

Ať už ji známe z filmové trilogie Slunce, Seno…, či odkudkoli jinud, musíme uznat, že své role ztvárnila více než dobře. Neměla lehký život, ale probojovala se jím jako lev až do úplného konce. A to zvládne málokdo. Většina z nás by to vzdala již při první psychické újmě, která by ji potkala. Na druhou stranu měla milující rodinu, byla šťastná a dostala plnou oporu, kdykoli ji potřebovala. Ale tak to je. Lidé, kteří mají nejvíce trápení v životě, si nikdy nestěžují, berou život takový, jaký je, se všemi katastrofami, které obnáší.

Helena Růžičková se možná nedožila toho nejvyššího věku, ale i tak tu po ní zbylo dědictví, které baví nás všechny nehledě na to, kolik nám je či jaká je naše životní situace. A ačkoli svíčku k výročí jejího úmrtí už zapálit nestihneme, pojďme se podívat na filmy, kterých byla součástí, nehledě na to, kolikrát jsme je již viděli. Určitě hodněkrát, ovšem to pouze dokazuje, jak úžasnou herečkou a komičkou vlastně byla.

Zdroj článku: