Kvíz: Podrobte zkoušce své znalosti o filmech pro pamětníky. Všech 10 zvládne jen skutečný odborník

Kvíz: Podrobte zkoušce své znalosti o filmech pro pamětníky. Všech 10 zvládne jen skutečný odborník
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Skupina filmů, označovaná jako filmy pro pamětníky, se i v dnešní době těší velké oblibě. A čím byla doba, kdy tyto filmy vznikaly, zajímavá? Jaká jména se do dějin naší kinematografie zapsala nejvíce?

Co jsou filmy pro pamětníky?

Samotná definice filmu pro pamětníky není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Nejčastěji se však tímto způsobem označují filmy vzniklé v období od roku 1930 do konce existence První republiky, respektive válečného protektorátu, neboť řada filmů, které považujeme za prvorepublikové, vznikla ve skutečnosti až v době okupace. Rok 1930 je potom zvolen proto, že se právě v tomto období promítal první český zvukový film Tonka Šibenice.

Označení film pro pamětníky je v případě filmu vzniklých v tomto období již bohužel poněkud zavádějící, neboť skutečných pamětníků této doby již mnoho není. Jedná se však o pojem natolik zavedený, že bude trvat hodně dlouho, než se používat přestane.

Československé filmy ve třicátých letech

V období před druhou světovou válkou vznikla celá řada filmů, které jsou dnes považovány za nesmrtelnou klasiku, stejně jako stále dobře známe slavné herce i režiséry té doby. Jména jako Vlasta Burian, Jindřich Plachta, Nataša Golová a Adina Mandlová zná opravdu každý. Mezi režiséry byli největšími hvězdami Martin Frič a Karel Lamač. 

Okupace Československa a filmový průmysl

Obsazení Čech a Moravy nacistickým Německem v roce 1938 dalo tvrdou ránu i našemu filmovému průmyslu. Do exilu odešla celá řada herců a tvůrců, za všechny jmenujme Karla Lamače, duo Voskovec Werich a Hugo Hasse. Současně však okupační moc potřebovala, aby v protektorátu panoval maximální klid, který nebude narušovat průmyslovou výrobu. Z toho důvodu podporovali nacisté tvorbu komedií, které realitu války vůbec nereflektovaly. Vznikly proto filmy jako Přednosta stanice, Zlaté dno či Katakomby. 

S koncem druhé světové války se poměry ve filmovém průmyslu opět dramaticky změnily a nastala nová éra, kterou již jako filmy pro pamětníky většinou neoznačujeme. Vraťte se ale ještě jednou do doby dřívější a otestujte své znalosti.

 

Zdroje článku: