Otestujte své znalosti z filmových míst, kde se natáčela trilogie rodiny Homolkových

Otestujte své znalosti z filmových míst, kde se natáčela trilogie rodiny Homolkových
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rodina Homolkových se do našich srdcí zapsala skvělými hereckými výkony i jedinečnou českou krajinou, kterou se můžeme kochat především v druhém díle. Poznáte známá i méně známá místa, v nichž se příběhy klanu Homolkových odehrávaly?

Ecce homo Homolka

Co se týče natáčecích míst, první díl z trilogie není příliš rozmanitý. V tomto díle se představuje typická česká rodina, která se potýká s problémy běžného života. Pro natáčení v podstatě stačila jedna místnost a 6 osob. Rodiče, prarodiče a dva vnukové, Máťa a Péťa.

Jeden byt, jedna neděle, jedna početná rodina. K tomu nutno ještě dodat, že se natáčelo v létě, kdy již mělo slunce svou sílu. Všechny tyto aspekty vedly k obtížné práci herců, kteří se v těchto podmínkách už ani nemuseli namáhat s dodržením scénáře a vyhrocené scény plné křiku a výčitek herci vytvářeli rovnou na place.

Hogo fogo Homolka

V druhém díle z roku 1970 se již naskytne víc pohledů na krajinu. Rodina má auto, a tak může cestovat. Aby se patřičně novým vozem pochlubili, rozhodli se Homolkovi vyjet na venkov k rodičům babičky Homolkové.

Ke konci natáčení došlo k nehodě, kdy člen štábu omylem nechal nevyvolanou filmovou pásku na světle, což znamenalo zničení části filmu, která se musela dotočit. To už ale byl podzim. Pamatujete si na koupací scénu v rybníku? Přesně tu museli herci přetáčet a kvůli již nižším teplotám si ji moc neužívali.

Homolka a tobolka

Jako by se každým filmem, alespoň co se týče krajiny, zvyšovala rozmanitost. Místo českého venkova se tentokrát Homolkovi rozhodli jet na zaslouženou dovolenou plnou odpočinku, klidu a míru.

Veselou příhodou z natáčení je sázka Jiřího Hrzána s hosty hotelu. Šlo ve zkratce o to, že pokud unese Helenu Růžičkovou, vyhraje bednu šampaňského. Hosté si byli jistí jeho prohrou, a proto na sázku přistoupili. To ovšem byla chyba. Jiří Hrzán Helenku unesl, a tak si mohl dopřát zaslouženou odměnu.

Do kvízu se nevešla ani desetina zajímavých míst, které by bylo hezké navštívit. Pod článkem jsou odkazy na mapy filmových míst, kde lze jednotlivé scény najít a podívat se, jak vypadají v současnosti a porovnat je s filmovými obrazy.

Jak jste testem prošli vy? Poznali jste alespoň polovinu filmových natáčecích míst? Pokud ne, je to alespoň důvod pro zkouknutí těchto filmů znovu a nyní i s vědomím, že víte, kde se natáčelo.