Jitřní záře: Trefí se nový seriál o zlovůli sousedů a netoleranci úřadů do vkusu diváků?

Jitřní záře: Trefí se nový seriál o zlovůli sousedů a netoleranci úřadů do vkusu diváků?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Život mladých manželů, kteří se rozhodli žít v souladu s přírodou a vychovávat tak i své dítě, se stal trnem v oku sousedům i státní moci. Chtěli žít tak, jak si vysnili, ale tvrdě narazili.

Nový seriál Jitřní záře má jen poetický název. Vypráví příběh mladé rodiny, a především dítěte, které se narodilo „mimo systém“. Děvče nemělo rodný list a rodiče se spolehli na to, že vše potřebné se naučí od nich a od přírody. Netradiční mladý pár se však nedočkal pochopení.

Kde je hranice mezi normálností a chováním, které už společnost nemůže tolerovat? Mají úřady právo odebrat rodině zdravé, prospívající a plně kojené zdravé dítě jen proto, že rodiče chtějí žít jinak, než je běžné?

Právě tímto tématem se zabývá režisér Dan Vlodarczyk ve svém projektu inspirovaném skutečným příběhem dívky jménem Půlnoční bouře. Její rodiče se v roce 1991 rozhodli žít na Šumavě v souladu s přírodou, pouze z toho, co si vypěstují. Když se jim v roce 2001 uprostřed noční bouře narodila vymodlená dcera, pojmenovali ji po indiánském způsobu Půlnoční bouře.

Už tak mladé lidi sousedé považovali za podivíny a s příchodem dítěte konečně měli důvod se ozvat. Podezřelé jim bylo i to, že rodina často cestuje nebo že holčička málo brečí. V místě se občas objevila policejní hlídka, a dokonce v době, kdy nikdo nebyl doma, byla provedena exekuce kvůli dlužné částce 8 tisíc korun.

A netrvalo dlouho a daly o sobě vědět sociální pracovnice. Přestože při kontrole nenašly nic, co by naznačovalo, že dítě žije ve špatných podmínkách, krátce po jejich návštěvě se dostavila skupina úředníků s policejním doprovodem a rodičům bylo dítě odebrané. To i přesto, že asistující lékař vyjádřil nesouhlas s odebráním plně kojeného dítěte.

Matka se nehodlala s odloučením smířit a pobývala s ním v kojeneckém ústavu. Po pár týdnech úřady svůj postoj změnily a děvče bylo vráceno do rodiny. Pro klid ho rodiče zapsali na matrice, a protože jméno Půlnoční bouře úřednice neuznala, děvče dostalo jméno Eliška Gaia.

Postup úřadů byl posouzený ombudsmankou a označen jako chybný. Odebrání dítěte nebylo z důvodu zanedbání péče, ale šlo o „střet hodnot“. O dívence se média zmínila v roce 2017, kdy odešla z rodiny do Klokánku, aby mohla navštěvovat normální školu, protože ji domácí vzdělání nestačilo.

Herecké obsazení: Jan Plouhar, Petra Bučková, Veronika Žilková, Pavel Nový, Pavel Zedníček

Jak moc se tvůrci drželi skutečného příběhu, to se dozvíte už 10. 6., kdy začíná šestidílný seriál na Voyo.

Zdroj článku: