Jiřina Bohdalová: Facku od Brzobohatého vydržela, ale zradu mu nedokázala odpustit

Jiřina Bohdalová: Facku od Brzobohatého vydržela, ale zradu mu nedokázala odpustit
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na prahu devadesátky zazářila v televizním dramatu Klec, který dokázal svou surovou naléhavostí diváky vtáhnout do děje. Film s hrstkou herců byl oceněný diváky i kritiky.

Právě tento dramatický televizní film, pod kterým je režijně podepsaný Jiří Strach, si můžete v úterý 20. 9. připomenout večer na ČT1.

Příběh, ve kterém po boku Jiřiny Bohdalové Kryštof Hádek předvedl, že není jen polepšený vnuk z Bobulí, je dnes více než kdy jindy aktuální a upozorňuje na problematiku opuštěných seniorů a jejich zranitelnost. Film je zajímavý i tím, že Strach svěřil složitou dramatickou roli asi vůbec největší komičce českého a československého filmu.

Dnes už je bezpochyby jasné, že se Jiřina Bohdalová zapíše do filmové historie jako vůbec nejslavnější herečka všech dob a jen těžko ji bude někdo překonávat.

Nahlédnutí do života herecké legendy

Jiřina Bohdalová byla v mládí velmi atraktivní, a to spolu s přirozeným šarmem a smyslem pro humor, byla pro herectví výborná kombinace. Pokud jde o její osobní život, je hodně zvláštní, že v jejím životě nebylo moc mužů.

Svou jedinou dceru herečku Simonu Stašovou měla se svou první velkou láskou, Břetislavem Stašem. Ten byl doktorem přírodních věd a uznávaným seismologem a geofyzikem. Když Bohdalová porodila, manžela měla na vojně, otce ve vězení a doma měla matku, dvanáctiletou sestru a své dítě. Majetek jim kvůli otci zabavil stát. Bylo na ní, aby se postarala o rodinu a možná právě z té doby pochází její motto, které předala dceři Simoně:

„Jenom nejsilnější přežijí. Žádný neúspěch nesmí člověka odradit a musí se jít dál.“

Manželství Bohdalové časem přerostlo v přátelský vztah a pár se rozvedl. Žádná hořkost však ve vztahu nebyla a přátelé zůstali celý život.

Po letech, kdy žila sama, přišel do jejího života osudový muž - Radoslav Brzobohatý. Herečka mu dala své srdce a žádný jiný muž pro ni neexistoval. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let vytvořili jeden z nejpopulárnějších párů showbyznysu. Po delším oťukávání se vzali. V té době u nás bulvár ještě neexistoval, a tak si dnes už moc pikantností o jejich soužití nepřečteme.

Manželé spolu hráli i ve filmech a také v Divadle na Vinohradech. Známý je Rychmanův film Dáma na kolejích, kde byla Jiřina Bohdalová tramvajačkou a Brzobohatý jejím záletným manželem. Podle kritiků byla jejich spolupráce nejzajímavější ve filmu Ucho z roku 1970. Kachyňa měl na výběr z celé řady výborných herců, ale možná i jejich blízký vztah v soukromí z nich udělal vítěznou dvojici.

Brzobohatý pro Lidovky uvedl, že dostala tuto roli jeho ženy proto, že jako jediná z hereček vydržela jeho facku. Nijak ji nešetřil.

Přestože budili dojem harmonického páru a rádi spolu i hráli, po dvanácti letech přišla osudová rána. Brzobohatý se zamiloval do mladší a velmi temperamentní herečky Hany Gregorové. Gregorová měla o dvacet let méně než Bohdalová. S hercem se potkala na natáčení a oba věděli, že je potkalo něco, co nevyprchá s posledním natáčecím dnem.

Půl roku se to nevěrníkovi dařilo tajit, potom se ale rozhodl milenku přiznat a rozvést se. To mu Bohdalová nedokázala odpustit a vždy přijímala práci pouze s podmínkou, že se nepotká s největším zrádcem svého života. Byla natolik populární, že si mohla i v divadle zařídit, aby se s bývalým manželem nepotkala.

Bohdalová své pocity popsala pro Aha:

„O tom, že Radek někoho má, jsem se dozvěděla jako poslední, zato plnou silou. Radek mi řekl, že s dotyčnou čeká dítě. To nebyl běžný úlet, obyčejná bokovka. Nenamlouvala jsem si, že by Radek jako skála odolával zájmu žen. Ale oba jsme natolik milovali herectví, natolik nás spojovala práce, že tyto věci nás nemohly ohrozit. Bylo mu padesát. To jsou pro muže kritické roky, kdy si potřebují dokázat, že nestárnou,“ posteskla si herečka.

Nakonec si uvědomila, že je jí padesát a už nemá zbraně, kterými by mohla mladé a cílevědomé ženě čelit. Trvalo to však desítky let, než v sobě dokázala najít dost dobré vůle, aby se ještě jednou, naposled s Brzobohatým postavila před kameru. Možná už tušila, že se čas jejího bývalého manžela chýlí ke konci. Filmem Vrásky z lásky v roce 2012 opět v režii Jiřího Stracha se tak spolu jako herečtí partneři rozloučili.

V rozhovorech se často stočilo téma na milostný život herecké legendy, ale úspěch a velice humorný přístup k životu spíše její herecké kolegy odrazoval. Dokonce i pověstný proutník Menšík si na ni nic nedovolil.

Jak se Bohdalová zmínila pro Sedmičku, chlapi si na ni netroufli.

„Takhle já dopadám vždy. Všichni řeknou, že by se u toho se mnou smáli. Ani Menšík se mnou nechtěl nic mít, prý že by se smál a že k »tomu« smích nepatří, uvedla s nadhledem herečka.

To potvrdil i Josef Vinklář: „Držel jsem si odstup, protože jsem se bál, že bych se při tom smál. Raději jsem zbaběle utekl!“

Zdroje článku: