Teplé pivo, žádný scénář a koupelna za honorář: Co jste nevěděli o legendě, která se vrací každé léto


Reakce k článku
Podělte se o svou reakciÚspěchu lidového sitkomu, jenž v ateliérech na Barrandově natočil v druhé polovině devadesátých let režisér Jaroslav Dudek, přitom nikdo na začátku nevěřil. Po neúspěchu sitcomu Nováci byl Jan Železný velice skeptický a stál si za tím, že do komerční televize takové seriály nepatří, přesto byl ochotný ještě jednou pokus zopakovat. Vznikla tak Hospoda. Kvalitě seriálu pomohl ostřílený režisér, který se podepsal i pod seriál Nemocnice na kraji města. Podle herců to bylo znát a všechno bylo na vysoce profesionální úrovni. Dudek byl neskutečně dobře připravený a věděl, za jakým cílem jde. Navíc, už jeho jméno herce povzbuzovalo a věřili, že netočí škvár.
Legenda, která se vrací každé léto
Seriál měl i odpůrce, kteří se ptali, pro koho se seriál vlastně točí. Přece se na něj nebudou dívat chlapi, co chodí do hospody. A jejich manželky? Nemají toho dost v reálu? Dudek si však byl jistý, že s odstupem let bude seriál stále žádaný. Jako by tušil, že klasické hospůdky budou mizet jedna za druhou, a seriál se tak stane nostalgickou vzpomínkou na časy, které už se nevrátí.
Scénárista Jiří Drejnar čerpal scény ze života. Sám docházel do hospody, kde se u jednoho stolu pravidelně scházeli lidé, které spojovala jen záliba k posezení a ke zlatavému moku. I přes rozdílné charaktery, společenské postavení a názory na svět, u piva našli společnou řeč.
Parta, která se hned zžila
Kotelník Babula (neměl moc rád pivo), špeditér Novák, psychiatr Prášek (ani ten pivo nepil), právník Zatloukal, harmonikář Joska a kamelot David Goliáš – ti všichni se na natáčení těšili. A také se bavili tím, jak se svolením režiséra herec Petr Nárožný v roli hospodského improvizuje, vtipkuje a režisér jen přikyvuje, že je to dobré a v seriálu to zůstane.
Přestože to vypadalo, že herci chodí na plac „chlastat pivo“ a ještě dostanou zaplaceno, s tím pitím to taková sláva nebyla. Herci museli obsah ve sklenicích odlévat do kýblů, které byly pod stolem. Půllitry byly upravené a vešlo se do nich jen 2 dl piva. Herci tak za jeden natáčecí den vypili maximálně 3 pětistupňová nebo osmistupňová piva.
Peklo si zažil hospodský, protože čepoval teplou pěnu. Chlazení se muselo kvůli hluku během natáčení vypínat.
Jediný Jiří Menzel pivo odmítal pít. Nechutnalo mu. Trpěl také tím, že měl nutkání se zapojit i jako režisér. Nakonec se v seriálu z Práška stal vinař, ale místo lahodného moku pil rybízový džus. Všude také rozhlašoval, že buduje novou koupelnu a potřebuje rychle peníze.
Miloš Kopecký už ani malou roli nezvládl
Hospoda měla být též posledním pokusem legendárního Miloše Kopeckého (73) zahrát si v televizi. V seriálu měl první natáčecí den jednoduchou větu a už bohužel nebyl schopen ji říct. Scéna se několikrát opakovala a nakonec Dudek Kopeckému zalhal, že to bylo skvělé. Asi za tři týdny Miloš Kopecký zemřel. Důchodce Horáčka nakonec ztvárnil Lubomír Lipský.
Na poslední chvíli byl také do role protivného domácího obsazen Václav Knop. Přestože to tak nevypadalo, i on do kolektivu zapadl a natáčení si pochvaloval.
První díl seriálu se na obrazovkách TV nova vysílal 7. září 1996. Celkem se natočily dvě série – 52 epizod. K překvapení všech, seriál měl dobrou sledovanost, a to i přesto, že se všechny epizody točily v levných dekoracích jedné místnosti.
A své diváky má i dnes, přestože ho Nova reprízuje každé léto.
Reakce k článku
Podělte se o svou reakci- youtube.com,
- Autorský text