Finančně náročný projekt minisérie Marie Terezie mohl vzniknout jen díky zahraničním partnerům

Finančně náročný projekt minisérie Marie Terezie mohl vzniknout jen díky zahraničním partnerům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
I přes velkou sledovanost minisérie v premiérovém vysílání mělo pokračování trnitou cestu. Rozpočet na první dvě epizody činil totiž 150 milionů korun a Česká televize se musela hodně snažit, aby se diváci dočkali zfilmování dalších životních peripetií jedné z nejzajímavějších žen evropské historie.

Koprodukční seriál České televize Marie Terezie se chytil i u zahraničních partnerů, ale jednoznačně nejvíce fanoušků získal u nás. Dokonce i v reprízách dokázal znovu přilákat přes milion diváků, a to se daří většinou jen favoritům ve sledovanosti, jako je třeba Policie Modrava. Zajímavé bylo, že se seriál hodně trefil do vkusu vysokoškolsky vzdělaným lidem, a to i přesto, že z hlediska historie se tvůrci pouze inspirovali skutečným životem panovnice a její rodiny.

Kde se natáčelo

O náročnosti projektu svědčí i fakt, že se natáčelo v celé řadě krásných lokalit. Kamera pozvala diváky do zámeckého parku s barokními sochami v Lysé nad Labem, který má celkovou rozlohu 21 ha a je umístěn na Zámeckém vrchu. Jeho panorama dotváří objekt zámku, bývalého kláštera a kostela sv. Jana Křtitele.

Filmaři nahlédli i do Colloredo-Mansfeldského paláce, jehož součástí je ohromující taneční sál se vzácnou freskou. Natáčelo se i v Trojském zámku v Praze a v Lobkowiczkém zámku v Roudnici nad Labem.

Pozorní diváci poznali i naši největší zachovalou pevnost. Pevnost Terezín nese název právě po panovnici Marii Terezii. O její stavbě bylo rozhodnuto v roce 1780. Náročný projekt si vyžádal vystěhování dvou vesnic, a dokonce bylo přesunuto ústí Ohře.

Na obrazovkách se objevil i zámek Kačina u Kutné Hory a majestátní hrad Špilberk, který se nachází v Brně. Zámek Valtice v barokním stylu s kaplí a kostelem Nanebevzetí Panny Marie určitě udělala radost obyvatelům jižní Moravy, stejně jako zámek Slavkov.

Vojta Kotek v maskérně hodiny prospal

Tak náročné natáčení mělo i celou řadu historek a úskalí. Vojta Kotek, který si zahrál Františka Štěpána, manžela Marie Terezie, dokázal proplout celým seriálem, ale manželku mu dělaly hned tři různě staré herečky. Pro Kotka to znamenalo, že divákům doslova zestárl před očima, v poslední epizodě o dvacet let. A ještě se musel sžívat se třemi herečkami, které měly k práci naprosto odlišný přístup. Všechny tři manželky si však herec chválil a uvedl:

Kdybych měl v reálném životě být v manželství se třemi takovými ženami, myslím, že bych byl šťastný muž.

Vojta Kotek se musel smířit i s tím, že jeho postava s velkým věkovým rozpětím bude trávit hodně času v maskérně a běžně to byly 3 až 4 hodiny. Herec prozradil, že barvy, které na jeho masku byly používané, byly alkoholové, takže si v maskérně často i zdříml.

záběr z páté epizody
záběr z páté epizody | Zdroj: Zuzana Panská / © Česká televize

Produkce stála před náročným úkolem shánění vhodných rekvizit. Asi nejnáročnější bylo sehnat pohřební vůz pro pohřeb Marie Terezie. Nakonec ho našli v muzeu, ale museli dlouho přemlouvat majitele. Byl čtyři metry dlouhý a vážil přes tři tuny. Majitel ho rekonstruoval tři roky.

Série byla úspěšná hlavně proto, že scenáristka Mirka Zlatníková čerpala z populárně vědecké literatury a příběh postavila tak, aby byl pro diváky srozumitelný a poutavý, bez složitých vsuvek ze skutečného a nepříliš romantického života té doby. Jak autorka uvedla, intimní deníky panovnice nečetla a příběh je její autorskou licencí.

Zdroje článku: