Eso Es představuje šviháka Belmonda v méně známé válečné komedii

Eso Es představuje šviháka Belmonda v méně známé válečné komedii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jo Cavalier je trenérem francouzského boxerského týmu, který cestuje na olympiádu do Berlína v době, kdy se nad Evropou stahují křídla fašistické orlice, v roce 1936. Za první světové války byl Jo jedním z nejúspěšnějších válečných pilotů a nyní se nehodlá bát ani nacistů, ani samotného Hitlera.

Eso es je mírně okázalá akční komedie zasazená do atmosféry Třetí říše – tentokrát do období konání olympijských her v Berlíně v roce 1936. Komedie cílí bez ostychu na masový trh, ale rozhodně si udržuje kvalitu a soustředí se na detaily.

S rozpočtem 40 milionů franků, což bylo v té době opravdu hodně, dokázal film vzbudit dojem, že byl ještě dražší. Divák dostane celou řadu akčních scén a také uvidí autentické repliky dvou letadel z první světové války.

Tvůrci inzerovali vtipné repliky s náznakem sentimentu. Zvláštní uznání si zasloužil u domácího publika dětský herec Rachid Ferrache, který hraje židovského sirotka a má s postavou, kterou ztvárnil Belmondo, velice výjimečný vztah.

Přestože samotný námět nepůsobí jako vhodný materiál pro komedii, režisér Gérald Oury měl vzácný dar objevit i v nejhorších lidských chybách špetku humoru. Nacistický režim byl postavený na naprosto křivém pohledu na svět a Oury se snaží ukázat, jak směšní nacisté vlastně byli, než odhalili své ambice celému světu a začali být nepředvídatelní a všem nebezpeční. Detaily jako obsadit jednoho herce do role Hitlera i jeho sestry potom vážné téma hravě odlehčují.

Paul Belmondo byl v té době nejpopulárnějším francouzským hercem,a tak hlavně kvůli němu přišlo v prvním týdnu do kin přes 1,5 milionu diváků, což byla v té době rekordní návštěvnost. Celkově si snímek ve Francii nenechalo ujít přes 5,5 milionů návštěvníků kin. Pro Belmonda šlo o jeden z nejúspěšnějších filmů v té době. Kritici dokonce poukazovali na to, že Belmondo „krade“ diváky jiným, kvalitnějším projektům.

Z natáčení vznikla také jedna vzpomínka na scénu, kdy jde o velkolepou honičku, kdy má Belmondo předat řízení vozu malému chlapci a sám se pokusit zbavit německých vojáků na motorkách tím, že bude vyhazovat věci z auta, například náhradní pneumatiku. V okamžiku, kdy Belmondo pustí volant, měl řízení převzít schovaný kaskadér. Jenže herec se zachytil rukávem o páku a kaskadér se k řízení nedostal. Mladý Rachid tak k překvapení všech dokázal auto opravdu řídit, a to šlo o úzké a nebezpečné horské cesty.

Jak bylo u Belmonda typické, kromě jednoho seskoku padákem si i v tomto filmu dokázal hravě poradit i s obtížnými scénami.

O filmu

Jo Cavalier se setká s devítiletým chlapcem Simonem ve vlaku, když si k němu přijde pro podpis. Jo byl dříve létajícím hrdinou, který sloužil v první světové válce. Simon se má připojit v Berlíně ke své rodině, ale k tomu nedojde. Jeho rodina prchá před zatčením nacisty, a i přes Cavalierovu pomoc je chlapcova rodina nakonec zatčena a Jo musí zasáhnout.

Zdroje článku: