Chybí vám chroupání popcornu v temném sále? V kinech běží hodně dobrý historický epos Seveřan (The Northman)

Chybí vám chroupání popcornu v temném sále? V kinech běží hodně dobrý historický epos Seveřan (The Northman)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Čerstvě je v kinech další z příběhů zasazených do dávné historie. Robert Eggers vytvořil skvělý film, temný, krvavý a syrový. Vezme vás na dobrodružství do vikingské éry a představí epos o válečníkovi, který se mstí za vraždu svého otce.

Amleth (Alexander Skarsgård) kdysi býval synem mocného vikingského krále (Ethan Hawke) a jeho ženy Gudrún (Nicole Kidman), než ho zrada a zákeřná vražda připravila nejen o otce, ale i o střechu nad hlavou.

O pár let později se světem protlouká jako bezejmenný válečník a má jediný cíl. Vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o rodinu a šťastnou budoucnost.

Záběr z filmu, Zdroj: CinemArt

„Ten příběh potřebuje k životu filmové plátno. Je výpravný v tom nejlepším slova smyslu, natáčeli jsme v nádherných islandských lokacích a u některých akčních scén budete mít pocit, že se nacházíte v jejich epicentru,“

slibuje Robert Eggers.

K maximální míře autenticity přispěla i řada historiků, kteří se specializují na vikingskou éru a s nimiž Eggers při psaní scénáře, ale i během natáčení prakticky nepřetržitě diskutoval. Pomáhá mu také nesmírně silná herecká sestava, v níž kromě Alexandera Skarsgårda, Nicole Kidman a hosta loňského karlovarského festivalu Ethana Hawkea figurují i oscarový Willem Dafoe nebo islandská zpěvačka Björk (ostatně na Islandu se velká část filmu natáčela). Příběh vychází ze severské legendy, která silně inspirovala Williama Shakespeara při psaní Hamleta.

Film se odehrává na Islandu v 10. století.

Amleth byl jako dítě svědkem zabití svého otce svým strýcem, přičemž ten si vzal za královnu jeho manželku, tedy matku Amletha. Po pár letech se válečník rozhodne čelit svému strýci a vrátit do svého života pořádek a spravedlnost.

Velkým lákadlem jsou speciální efekty použité pro válečné scény s krveprolitím a pro vytvoření některých přírodních katastrof, jako je erupce sopky.

Určitě je zajímavé, že byly použity desky z recyklovatelného materiálu pro výrobu stromů. Pokud jde o lávové proudy, buldozery byly v zemi vyhloubeny díry, na dno se umístila světla a nechala se svítit nahoru, takže efekt byl jako intenzivní sopečný proud.

Zdroje článku: