Drahé tety a já: Nejoblíbenější role Ivy Janžurové jí připomíná těhotenství i prvorepublikovou hvězdu Natašu Gollovou

Drahé tety a já: Nejoblíbenější role Ivy Janžurové jí připomíná těhotenství i prvorepublikovou hvězdu Natašu Gollovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Iva Janžurová vzala roli kvůli možnosti zahrát si s Natašou Gollovou. V té době netušila, že svůj idol v popularitě předčí. Populární herečka přerušila rodičovskou dovolenou a v začínajícím druhém těhotenství se pustila do natáčení. Chtěla se hlavně spřátelit s Gollovou, ale to se jí moc nepovedlo.

Starší dáma nesdílela její nadšení. Iva Janžurová zpětně usoudila, že její vyznání asi vyznělo hodně divně a Gollová na ni koukala jako na zajíce.

Zdeněk Podskalský si prvorepublikovou hvězdu vybral v době, kdy se na ni už trošku pozapomnělo a hrála většinou jen malé roličky. Na svou předválečnou hvězdnou kariéru se jí už po válce nepodařilo navázat. Gollová i z toho mála nabídek pečlivě vybírala a roli bláznivé tety s detektivními sklony ani vzít nechtěla. Zápletka jí přišla jako úplně nevěrohodná. Teprve když dala scénář své známé psychiatričce, ta ji ubezpečila, že záměny pachatelů jsou docela běžné a vyšetřování může být plné nedorozumění.

Druhou tetu si zahrála o pár let starší Eva Svobodová, dobrá přítelkyně Gollové. I to byl jeden z důvodů, proč roli vzala, přestože už měla zdravotní obtíže. Obě herečky spolu před kamerou nestály poprvé. Potkaly se už u natáčení filmu Roztomilý člověk v roce 1941.

Těhotná Janžurová měla trošku speciální zacházení a po ruce byla sanitka, kdyby se necítila dobře. Vše naštěstí ohledně miminka dopadlo dobře. Janžurová se tak konečně v této roli mohla pochlubit blonďatou hřívou, kterou musela jindy schovávat, protože se režisérům nehodila.

Zdeněk Podskalský

Premiéra filmu byla v roce 1974 a to nebylo úplně snadné období pro svobodnou tvorbu. Podskalský patřil k režisérům, kteří se snažili navzdory omezením tvořit kvalitní zábavu. Pro komedii Drahé tety a já si napsal i scénář a stvořil dvě sestry Fanny a Andělku, které sdílely domácnost a měly hromadu ztřeštěných nápadů. Partu doplnila neteř Hermína a její snoubenec Michal, kterého Fanny označí za pachatele loupežného přepadení spořitelny.

Chudák Michal (Jiří Hrzán), který se přijel tetám představit, se najednou stal obávaným zločincem, a to pro jeho mírnou povahu nebyla zrovna dobrá zpráva.

Film se začal natáčet na jaře roku 1973. Vyloupená spořitelna se nachází ve Vlachově Březí (na náměstí Svobody). Točilo se i Českých Budějovicích (scéna, kdy teta prochází okolo kašny, nacházela se tu i vinárna) a na Strakonicku. Filmaři zavítali také do vesniček Kakovice, Jiřetice a Koječín.

Syn režiséra Podskalského až dlouho po natáčení zveřejnil příhodu, která se stala s vypůjčeným policejním vozem. Filmaři si jej zapůjčili od místních policistů a kaskadérovi se ho podařilo poškodit. To by až tak nevadilo, ale když auto odváželi, kvůli propadlému poklopu spadlo do fekální jímky a celé se potopilo. Vytahovat ho musel jeřáb a bylo až po strop plné fekálií. Zapůjčení se tak hodně prodražilo.

Komedie je na Voyo.

Zdroje článku: