Daniel Day-Lewis mučený a nespravedlivě odsouzený ve filmu Ve jménu otce

Daniel Day-Lewis mučený a nespravedlivě odsouzený ve filmu Ve jménu otce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hodně depresivní, ale skvěle natočený film nabízí trochu jiný pohled na neblaze proslulou organizaci IRA a na osudy obyčejných lidí, kteří byli do politických bojů vtaženi, ať už chtěli, nebo ne. K vidění na Netflixu.

Britský herec Daniel Day-Lewis (64), kterého většinou vídáme v oblíbeném dobrodružném filmu Poslední mohykán (1992), vytvořil postavu hlavního hrdiny strhujícím způsobem. Naučil se perfektně irský přízvuk, který používal celé období, kdy se natáčelo. Trávil hodně času ve vězeňské cele, nechal se budit, aby byl nevyspaný a od filmového štábu vyžadoval drsné zacházení, aby jeho postava byla autentická.

Jde o životopisný film, který zrežíroval v roce 1993 Jim Sheridan. Je založený na skutečném příběhu tzv. Guildfordské čtyřky – čtyř nespravedlivě odsouzených lidí za bombové útoky v Guildfordské hospodě v roce 1974. Tam zemřeli 4 britští vojáci a jeden civilista. Scénář vycházel z knihy od Herryho Conlona z roku 1990.

Film byl nominován na 7 Oscarů včetně Nejlepšího herce v hlavní roli (D. Lewis), Nejlepšího herce ve vedlejší roli (Pete Postlethwaite), Nejlepší herečky ve vedlejší roli (Emma Thompson), Nejlepší režie a Nejlepší snímek.

V Belfastu je Gerry Conlon britskými bezpečnostními službami mylně považován za ostřelovače IRA zapleteného do atentátu. Jeho jediným zločinem ovšem bylo, že v době, kdy údajně prováděl dobře zorganizovanou teroristickou akci, byl v nedalekém parku s náhodným bezdomovcem a oddával se ochutnávce drog.

Byl zatčen britskou armádou a obviněn. Ačkoliv Gerry trval na své nevině, nakonec podlehl tlaku a podepsal přiznání, když mu bylo vyhrožováno smrtí otce. Ten byl také zatčený. Přestože během soudního procesu vyplavalo na povrch mnoho nesrovnalostí, členové Guildforské čtyřky si od soudu odnesli doživotí.

Paradoxně ve věznici se Gerry setká s mužem, který mu sdělí, že je to on, kdo bombový útok spáchal, a dokonce se k němu na policii přiznal. Policie ovšem nechtěla připustit, že zatkla špatné lidi, a tak celou věc zatajila.

Poté, co Gerryho otec ve věznici umírá, převezme jeho rozehraný boj za osvobození syn. Jeho obhajoby se ujímá Gareth Peirce (Emma Thompson), britská právnička a aktivistka za lidská práva. Začíná dlouhý a obtížný boj.

Film se stal v Irsku v roce 1993 druhým nejvýdělečnějším filmem hned po Jurském parku a všeobecně si získal kladné ohlasy navzdory kritice historiků, kteří se pohoršovali nad zkreslením celé řady důležitých faktů.

 

Zdroj:

  • autorský článek