Vyčnívající herec a Christopher Plummer se stal nejstarším držitelem ceny Oscar

Vyčnívající herec a Christopher Plummer se stal nejstarším držitelem ceny Oscar
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kanadský divadelní, televizní a filmový herec Christopher Plummer patřil mezi úplně nejlepší a nejúspěšnější herce všech dob. Byl vítězem dvou Emmy-Awardů, dvou Tony-Awardů, jednoho Oscara a jednoho Golden Globe. 5. února zemřel na následky ošklivého pádu.

Začátek kariéry v divadle

Christopher Plummer se stal hodně brzy vynikajícím představitelem klasických rolí v divadle. Především v dílech Shakespeara a později i v legendárním divadle na Broadway. Za divadelní umění byl několikrát oceněn nejen v Severní Americe, ale taktéž v Evropě.

Roku 1958 poprvé zazářil na plátně ve filmu „Stage Struck“, ale až hlavní role v muzikálovém snímku „Za zvuků hudby“ z něj udělala světoznámého herce. Především Hollywood si všiml neuvěřitelného talentu a pro Plummera pak začal velmi pracovitý život.

Zdroj: Autor: Kathy Hutchins / Shutterstock

Celkem 155 rolí

Christopher Plummer patří nejen mezi nejlepší, ale i mezi nejčastěji zaměstnané herce všech dob. V jeho životopisu by se našlo celkem neuvěřitelných 155 zápisů co se týče filmů. Od geniálních výtvorů, jako například „Waterloo“ (1970), „Star Trek IV“ (1991) nebo „Na nože“ (2019), přes středně dobré filmy, jako třeba „Hvězdná srážka“ (1978) a „Lovec dinosaurů“ (2000) až po opravdu špatné produkce, jako „Americký vampír 3“ (1990) či „Crackerjack“ (1994), najdeme Plummera doslova v každém žánru a v každé kvalitě. On sám ale úplně všude předvedl jen nejlepší možný výkon. Kritiky uchvátil nejčastěji svými vážnými rolemi, jako například ve snímku  „Dolores Claiborneová“ (1995) či filmu „12 opic“ (1995).

I v televizi se zažraný workoholik objevil více než 100krát, ať už v seriálech, natočených divadelních představeních či v dokumentech.

Několikanásobný vítěz důležitých cen

Christopher Plummer se zapsal do historických knížek jako jeden z nejčastěji oceňovaných herců všech dob. Díky muzikálu „Cyrano“ vlastní Tony Award, za seriál „Arthur Hailey´s The Moneychanger“ získal Emmy Award. Největší ceny dostal za film „Začátky“. Výsledkem jeho dokonalého výkonu byl Golden Globe i Oscar za nejlepšího vedlejšího herce, a to ve věku 82 let. Tím se stal nejstarším vítězem Oscara v historii.

Plummer byl tři krát ženatý a měl jednu dcer. Zemřel 5. února 2021 na následky pádu.

Zdroj: