Celebrity pod lupou: Stella Zázvorková jako jedna z největších komediálních hereček

Celebrity pod lupou: Stella Zázvorková jako jedna z největších komediálních hereček
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Americké herecké hvězdy, které celý život drží drsné diety, aby je někdo obsadil, by nejspíš nevěřily, že si Stella s nadváhou dokázala zajistit pozici velice obsazované a oblíbené herečky. Milovali ji nejen televizní diváci, ale i kolegové z branže. Mělo to svůj důvod.

Stella se nikdy netajila tím, že se obklopuje hlavně mužskými kolegy, protože více rozumí jejich humoru. Ani ona nikdy žádnou srandu nezkazila. Pokud šlo o flámování, zvládla se svými hereckými kolegy držet krok i v pití, aniž by ji to nějak omezovalo v časově náročné práci.

Nepotřebovala moc spát a mezi prací a zábavou stíhala ještě luxusně vyvařovat, a proto se u ní v bytě v Dejvicích střídala jedna návštěva za druhou. Brzy se rozneslo, že u Zázvorkové je vždy co jíst a pít a návštěvy nikdo nevyhazuje ani nad ránem. Častými hosty u ní byli Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský. Často se zastavil i bratr Jan, který sice nebyl hercem, ale často u filmu byl jako filmový architekt.

V polovině dubna to bylo už 102 let, co se herečka narodila do rodiny známého architekta. Ten byl zděšený, když zjistil, že na rozdíl od bratra Jana Stella nezdědila jeho talent a architektka z ní nikdy nebude. Nepodědila ani lásku k módě po matce.  

Navíc s matkou měla podivně odtažitý vztah. Možná i proto se vždy cítila lépe v mužské společnosti. Nakonec si chování matky vysvětlila po svém a byla ráda, že ji její chladný přístup zocelil a připravil na kruté rány osudu, které ji čekaly.

K divadlu ji přivedla teta Fanynka, která byla zapálenou ochotnicí a malou Stellu už ve čtyřech letech obsadila do role mrtvého dítěte. Když povyrostla, trávila s bratrem hodně času v biografu a svým způsobem je to oba poznamenalo.

Bratr Jan začínal na Barrandově jako malíř pozadí a později jako asistent filmové scénografie. Když začal pracovat samostatně, oblíbil si ho uznávaný režisér Otakar Vávra, který mu dal šanci postavit exteriéry do filmu Kouzelný dům. Od té doby spolu velmi úzce spolupracovali. Jan si u filmu našel i nevěstu. Při práci na filmu Císařův pekař se zamiloval do dvorní dámy, kterou hrála manekýna Ida Lahodová, a měli spolu syna.

Stella se přihlásila do experimentální divadelní školy E. F. Buriana, kam se vydala se svým kamarádem Vlastimilem Brodským, který bydlel nedaleko. On nebyl žádným ideálem krásy a ani Stella nevynikala dokonalým vzhledem. Oba se však na školu dostali.

Osudového muže svého života potkala v avantgardním divadle Větrník a krátce spolu žili v manželství, ve kterém se jim narodila dcera Jana. Ta se však dospělosti nedožila a nespokojenost s poněkud pracovně a společensky vytíženou matkou chtěla dát najevo demonstrativní sebevraždou. Vše si pěkně naplánovala, až na jednu maličkost. Nepočítala s tím, že by se matka po představení někde zdržela. Jana tak za hloupý nápad zaplatila životem.

Po nevydařeném manželství s Milošem Kopeckým to byla další velká rána, se kterou se Zázvorková musela vyrovnat.

V tom jí určitě pomáhala práce, protože herectví milovala. V televizních a filmových komediích byla často partnerkou Vladimíra Menšíka, který o ní mluvil jako o Stellušence a při svém posledním televizním vystoupení ji zařadil do čtveřice lidí, kteří pro něj v životě nejvíce znamenali. Byla tam samozřejmě manželka a také Jiří Sovák a Miloš Kopecký.

Přestože Stella Zázvorková nežila zdravě, jejím životabudičem se stal humor. Přežila všechny své přátele a zemřela 18. května 2005 ve věku 83 let.

Připomenout si ji můžete v komedii Jestli jednou odejdu 12. května na ČT1 odpoledne. Spolu s ní si pod režijním vedením Františka Filipa zahráli i Iva Janžurová, Vladimír Brabec, Zuzana Bydžovská, Hana Maciuchová, Pavel Zedníček, Radoslav Brzobohatý a řada dalších herců.

Zdroje článku:
  • Víkend Právo Roč. 32, č. 83 (08.04.2022), Blanka Kovaříková,
  • Autorský text