30 případů majora Zemana: Exotika v československém seriálu byla jako z jiného světa

30 případů majora Zemana: Exotika v československém seriálu byla jako z jiného světa
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je naprosto nepodstatné, co vedlo tvůrce seriálu 30 případů majora Zemana k tomu, že natočili kriminální příběh, který sahal mnohem dál, než československý divák dohlédl. V poslední fázi natáčení umístili děj do Chile.

Ale až tak moc zase československá produkce odvážná nebyla. Pro natáčení byla zvolená bezpečná a ideologicky blízká Kuba.

I tak to pro československé herce byla naprosto ojedinělá příležitost zahrát si v tak odlišném prostředí. Pro diváka to byl zážitek, vidět své oblíbené herce i jinde než v tehdejším Československu.

Dnes to bude znít vtipně, ale tenkrát natáčení předcházelo dlouhé vyjednávání a nestačilo jen zachrastit měšcem peněz. Pro Kubu, která byla ještě fanatičtějším propagátorem komunismu, i návštěva ze stejně smýšlející soudružské země byla problémem a věc se neřešila jen na úrovni ministerstva kultury, ale samozřejmě šlo o bezpečnost Kuby. Přece jen nemohli nechat kamery bez dozoru.

Po dlouhém vyjednávání konečně vše klaplo a pár šťastlivců odletělo za peníze Československé televize na exotický ostrov.

V době, kdy se k moři jezdilo do Německa, se jen ti šťastnější dostali do Bulharska nebo do Jugoslávie, takže to muselo být i pro herce hodně zajímavé.

A kde že to tenkrát vlastně ta Hana Maciuchová, Rudolf Jelínek nebo Jiří Adamíra v epizodě Poselství z neznámé země vlastně byli?

Štáb si udělal výlet od konce února do dubna 1978 a podmínkou povolení k natáčení byla účast kubánských herců.

Natáčelo se asi 150 km od Havany v západním cípu ostrova v údolí Viñales. Jde o velice atraktivní lokalitu s typickými „homolemi“ a oblast je dnes pod ochranou UNESCO. Celé údolí je krasového původu a v jeho srdci leží hotel Los Jazmines, růžová stavba v elegantním stylu. Velká okna poskytují dechberoucí výhled do krajiny.

V seriálu se hotel nejmenoval Los Jazmines, ale Bella Vista. Český štáb tenkrát strávil 6 týdnů v ráji a pro všechny herce to byl výjimečný zážitek.

Roli, kterou ztvárnila mladá a krásná Hana Maciuchová, měla původně hrát Zlata Adamovská, ale Jiří Adamíra si prosadil, aby postavu Inge Scheller hrála jeho milenka Maciuchová.

Související epizody Rukojmí z Bella Vista a Poselství z neznámé země mělo i další natáčení v cizině. Točilo se i v Německu v přístavu Kiel, odkud vyplouvala loď Morava.

To byla ve skutečnosti loď Československé námořní plavby vyrobená v Polském Štětíně a jako nákladní loď sloužila k přepravě nákladů i lidí na Kubu. Byla v provozu 23 let a vykonala 196 plaveb. V roce 1990 byla prodaná americké společnosti za 982 tisíc dolarů a v roce 1999 byla sešrotovaná.

 

Zdroj:

Zdroj článku:
  • www.kuba.esotravel.cz