Zajímavosti z trilogie Slunce, seno... Postel ovládal kaskadér a Kelišová měla hrůzu z Itálie

Zajímavosti z trilogie Slunce, seno... Postel ovládal kaskadér a Kelišová měla hrůzu z Itálie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Trilogie Slunce, seno patří v našich luzích a hájích mezi nejoblíbenější české komedie. Skvělé výkony herců i neherců pod vedením režiséra Zdeňka Trošky mají úspěch napříč generacemi, ale natáčení oblíbených komedií nebylo vždycky jednoduché.

Obec Hoštice se díky této trilogii stala velmi známým místem. Zdeněk Troška nechápal, proč neděláme v Čechách vlastní komedie, a tak dostal možnost ukázat, co umí, a tak zachránit barrandovská studia před krachem. Na malovaného jelena a JZD, jehož hlavní budova je dnes známá jako Ranč Šimona Pláničky, se jezdí dívat lidé z celé republiky. První díl byl natolik úspěšný, že si sami diváci vyžádali pokračování. Poslední z filmů vznikl s ročním odkladem až po revoluci. Původní plán, podle kterého měla Škopková ve třetím díle rozložit mafii na Sicílii, byl i proto změněn, stejně jako se změnily podmínky doby.

Co (ne)víte o Slunce, seno?

Kvůli cenzuře byly některé scény z prvního dílu vystřiženy. Zdeňku Troškovi se je pak zčásti podařilo použít ve druhém díle. Také dráhy měly s filmem problém. Podle nich nikdy nebylo potřeba, aby lidé vyvažovali vlak, aby se nepřevrátil.

Piňda, pes rodiny Škopkových, byl ve skutečnosti psem Heleny Růžičkové se jménem Fredy. Představitelky rivalek Blaženy a Miluny ještě nebyly zletilé, když začaly točit, a ani jedna u herectví nezůstala.

Ve 2. díle už nehrála babi Škopkovou Erna Červená, jelikož zemřela, a tak ji nahradila Valerie Kaplanová. Počítalo se i se Pavlem Kikinčukem (Šimon Plánička), nicméně kvůli špatné domluvě nemohl točit, a tak byl vyslán na vojnu.

Role doktora Káji Kroupy měla připadnout Oldřichu Kaiserovi, nakonec ale Troška obsadil pražského číšníka – neherce, kterého poznal v gay baru, kam chodil.

Postel jedoucí s babi vesnicí měla brzdy i řízení, které zpod peřiny ovládal kaskadér.

Filmy na zaměněných videokazetách si točil Troška také sám. Kvůli natočenému „pornofilmu” byl dokonce vyslýchán VB.

Závěrečná scéna byla plná skutečných facek, někteří aktéři si museli i trochu přihnout z lahve, aby měli odvahu. Docházelo také k vyřizování soukromých antipatií, jelikož si mohli vzájemně beztrestně nafackovat. Celá scéna se točila celkem 16krát.

Poslední díl trilogie nás zavedl i do slunné Itálie. Natáčení zde bylo rychlé, točily se jen exteriéry, které byly nutně potřeba, protože nebylo dost peněz a času na vyřízení potřebných povolení. Italské záběry tak vznikly vlastně ilegálně.

Kelišová (Marie Ševcová) měla z Itálie doslova hrůzu, a když konečně ochutnala místní jídlo, začala zvracet a vyběhla do ulic. Nakonec ji zpět dopravila místní policie. S tou měl potíže i Martin Dejdar, který dostal od Valerie Kaplanové 40 kanadských dolarů. Když je chtěl směnit, tak se zjistilo, že jsou falešné.

Italského prezidenta Zolli si zahrál otec Martina Dejdara, Vlastimil Dejdar.

Před natáčením 3. dílu došlo v domě, kde bydleli Škopkovi, k rekonstrukci, a tak jejich kuchyň musela být postavena znovu ve filmových ateliérech.

Martin Šotola v roli Jirky schytal od Heleny Růžičkové několik opravdových facek a pohlavků.
Martin Šotola v roli Jirky schytal od Heleny Růžičkové několik opravdových facek a pohlavků. | Zdroj: TV Nova

Slunce, seno, ufoni

Původně byl v plánu ještě díl číslo 4. Vzhledem k tomu, že část aktérů již byla po smrti, k natáčení nedošlo. Údajně i proto, že se v té době Troška s Růžičkovou zrovna moc nemuseli. Je to škoda, možná by nám další díl poodhalil jednu věc, kterou ve třech dílech nikdo nezmínil. Nikdy totiž nebylo řečeno, co vlastně dělá Škopek za povolání.

Zdroje článku: