Země bez zákona: Filmová lahůdka, kterou si můžete vychutnat v televizi už tento týden

Země bez zákona: Filmová lahůdka, kterou si můžete vychutnat v televizi už tento týden
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
25.10. večer nám ČT2 nabídla skvělé kriminální drama z roku 2012, které si u fanoušku ČSFD vysloužilo hodnocení 81 %. Napínavý příběh, který vám dopřeje 111 minut zábavy, je zasazený do divokých 20. a 30. let v Americe, tedy do komplikovaného a lidmi nenáviděného období se zákazem alkoholu.

Smyslem opatření bylo snížit kriminalitu, místo toho se začaly budovat tajné palírny a celá síť pašeráckých stezek napříč státy. V jednom kraji ve Virginii, kde byla divoká příroda a rozlehlé pozemky, byla nelegální výroba alkoholu tím nejvýnosnějším druhem podnikání.

Mezi jednu z rodin, která se rozhodla v tomto oboru podnikat, patřila i trojice bratrů Bondurantových. Prostředního z bratrů, tichého Forresta si zahrál populární Tom Hardy. Nejstaršího z bratrů, pijana Howarda, ztvárnil Jason Clarke. Oba bratry provází pověst nesmrtelnosti. Howard se vrátil z války a Forrest se uzdravil ze španělské chřipky, která ve velkém zabíjela. Nejmladší z bratrů Jack v podání Shia LaBeoufa se zatím drsňákem musí stát. Inspirace mu doma určitě nechybí.

Ale s výnosným podnikáním přichází také riziko konkurence. Přestože se bratři drží v nelegální činnosti „při zemi“, nakonec i oni se budou muset střetnout s nebezpečnými a dobře organizovanými gangy z města. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy do kraje přijede zkorumpovaný federální agent s úkolem všechny černé palírny odhalit a majitele pochytat.

Jenže agent Charley Rakes (Guy Pearce) je nejen vytrvalý, ale také velice chamtivý, a tak využije své moci a bude nelegální podnikavce honit spíš proto, aby si přišel na tučné výpalné. Bratři se jeho počínání jako jediní postaví, a proto se ocitnou ve velkém nebezpečí. A aby toho nebylo málo, nejmladší Jack, v touze vyrovnat se bratrům, se zaplete tajně do obchodu s chicagským mafiánem (Gary Oldman).

Prostředního z bratrů, tichého Forresta si zahrál populární Tom Hardy.

Scénář, který vytvořil Nick Cave je inspirovaný biografickou knihou, kterou napsal Matt Bondurant, který tak téměř po 100 letech rozhodl vzdát hold svým podnikavým předkům, dědečkovi a prastrýcovi. Kraj, odkud rodina pochází, je proslulý nelegální výrobou alkoholu dodnes.

Režisér John Hillcoat byl nominovaný na Zlatou palmu 2012.

Zdroj článku: