Zakletá jeskyně: Jak vznikala nová pohádka ve spolupráci českých, slovenských a maďarských filmařů

Zakletá jeskyně: Jak vznikala nová pohádka ve spolupráci českých, slovenských a maďarských filmařů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Natáčení rozložené na čtyři roční období, zajímavé filmové lokace v Čechách i na Slovenku a nová moderní technologie použitá pro vytvoření speciálních efektů. Nová pohádka by měla k divákům přijít začátkem příštího roku.

Režisérka Mariane Csengel Solčanská si vybrala pestré mezinárodní obsazení. Ze známých herců se v novém filmu objeví Marek Igonda, Táňa Pauhofová, Karel Dobrý, Martina Zábranská, Ondřej Kraus, Jan Dolanský, Tereza Bebarová, Zuzana Stivínová, Václav Kopta.

Příběh je inspirovaný dávnou legendou o zázračné jeskyni, která je plná vzácných pokladů. Kromě vzácných drahokamů je v jeskyni také obyčejná sůl, kterou si mohou dělníci brát podle potřeby. Za žádných okolností se nesmí opovážit vzít si z rubínové síně sebemenší drahokam. Kdo by se odvážil porušit zákaz, bude postižený hroznou kletbou.

A protože lidé mají pro drahokamy slabost, je jasné, kudy se bude děj ubírat. Ještě štěstí, že pohádky mají dobrý konec.

Zdroj: Vojtěch Resler pro Attack Film / CinemArt

Nejde o tradiční natáčení, a kromě nového pohádkového příběhu čeká diváky velkolepý vizuální zážitek a je kladený důraz na výpravnost lokací. Jak už z názvu pohádky vyplývá, půjde především o prostředí podzemní jeskyně. produkce měla velice obtížný úkol najít prostornou a dostupnou podzemní jeskyni, která by byla pro natáčení vhodná. Nakonec bylo rozhodnuto o natáčení pomocí inovativní technologie VFXR, s jejíž pomocí vznikla například třpytivá kouzelná jeskyně v ateliéru v reálném čase. Odpadlo tak částečně obtížné natáčení v divoké přírodě, kde by štáb musel čelit překážkám. Tato technologie byla použitá při natáčení ság Star Wars/Mandalorian.

Zdroj: Barbora Jančárová pro Attack Film / CinemArt

Samozřejmě se natáčelo i v zajímavých lokacích. Na Slovensku to byly Demänovské jeskyně, Jánošíkova diera v Terchové, v okolí Súlovských vrchů a v malebném skanzenu ve Vychylovcích. V pohádce možní poznáte známé české hrady jako je Pernštejn nebo Křivoklát, oblíbená místa filmařů. Hlavním partnerem filmu je TV Nova.

Zdroj:

  • Tisková zpráva CinemArt