Zajímavosti z natáčení filmu Vratné lahve: Co Tatianě Vilhelmové zajistilo roli?

Zajímavosti z natáčení filmu Vratné lahve: Co Tatianě Vilhelmové zajistilo roli?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vratné lahve jsou dalším úspěšným filmem dvojice Jana a Zdeňka Svěrákových. Cestu na výsluní neměl snímek úplně jednoduchou. Proč? A další zajímavosti, které jste o slavném filmu možná dosud nevěděli:

Zdeňku Svěrákovi se do role příliš nechtělo

Slavný herec si nebyl svými schopnostmi příliš jistý. Před rolí ve Vratných lahvích dlouho nehrál a neměl tak potřebnou sebejistotu.

Obavy však byly zcela zbytečné. Pochvalu dostal nejen od syna Jana, ale film se líbil divákům i kritice. Hned po uvedení do distribuce ho vidělo rekordních 107 362 diváků. Kritička Mirka Spáčilová dokonce o snímku napsala, že je „lepším“ Koljou.

Ostatně Zdeněk Svěrák si psal roli takříkajíc „na tělo“ a přípravu na svou roli nezanedbal. Opravdu se totiž vypravil „na zkušenou“ do výkupu lahví nejmenovaného pražského supermarketu.

Tatiana Vilhelmová (Dyková) dostala roli díky nosu

Herečku Tatianu Dykovou, tehdy Vilhelmovou, si do role Helenky, dcery hlavního hrdiny, vybral přímo režisér. Známá herečka však přesto musela na casting.

Ten vyhrála. Rozhodly ovšem prý nikoli její schopnosti na plátně, ale hlavně to, že mají se Zdeňkem Svěrákem stejně velké nosy. Roli Helenky měla přitom původně dostat jiná herečka, konkrétně Petra Špalková.

Pro herečku ovšem nenastala úleva ani poté, co měla roli jistou. Krátce předtím se jí totiž narodil syn, absolvovat tak musela natáčení i s malým miminkem.

Svěrákovi se kvůli filmu hádali

Snímek měl vzniknout už v roce 2003. Svěrákovi se však neshodli nad scénářem. Jan otcovu práci odmítl.

O své rozepři dokonce natočili film, v roce 2004 tak vznikl portrétní dokument s názvem Tatínek. Scénář tak šel na nějakou dobu „k ledu“, než ho Svěrák starší přepracoval. Už pátá verze nakonec uspěla a bylo rozhodnuto, že se během jara 2006 bude natáčet.

Nejen rodinné spory komplikovaly natáčení. K finální podobě filmu navíc měli výhrady i sponzoři, které si Jan Svěrák našel. Zdeněk Svěrák tak musel scénář přepracovat.

Zdroj: