KVÍZ: Vinnetou a Old Shatterhand jsou symboly léta a dobrodružství. Vyzkoušejte si, jak dobře je znáte vy

KVÍZ: Vinnetou a Old Shatterhand jsou symboly léta a dobrodružství. Vyzkoušejte si, jak dobře je znáte vy
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Filmová zpracování románů Karla Maye jsou stálicí televizních obrazovek. Zvláště v létě se k nám vrací s železnou pravidelností, a i když dobrodružství známých hrdinů známe téměř nazpaměť, stejně se jimi necháváme pokaždé okouzlit.

Úspěch na všech frontách

Když v roce 1962 natočil režisér Harald Reinl nejdražší poválečný německý film, Poklad na Stříbrném jezeře, nejednalo se sice o úplně první filmové zpracování knih Karla Maye, ale o první skutečně úspěšné zpracování. Kvůli tomu, aby byl rozpočet alespoň trochu přijatelný, se filmový štáb rozhodl nenatáčet v Americe, kde se děj filmu odehrává, nýbrž v tehdejší Jugoslávii. Toto rozhodnutí následně ukázalo jako nesmírně šťastné.

Nádherná příroda národních parků vytvářela filmu totiž tu nejlepší možnou kulisu, zvláště v kombinaci s hudbou skladatele Martina Bottchera. Diváci byli nadšeni a Karel May se vrátil na výsluní zájmu.

Casting na jedničku

Šťastnou ruku měl režisér i při výběru herců. Do role Vinnetoua, náčelníka Apačů, obsadil francouzského herce Pierra Brice. Jeho pokrevního bratra Old Shatterhanda ztvárnil americký herec Lex Barker. Oba měli společnou zkušenost z druhé světové války, Barker byl raněn při vylodění na Sicílii, Brice se aktivně účastnil odboje. I svůj život po válce spojil budoucí náčelník s válkou a armádou, neboť se účastnil bojů v Alžírsku i Vietnamu.

Válečná zkušenost je nicméně jednou z mála věcí, které měli oba společné. Při natáčení filmových Mayovek byl Pierre Brice vždy dokonale připraven, zatímco Barker se snažil většinou zbavit kocoviny z předešlého večera, což mezi nimi vytvářelo konflikty. Na plátně ale odstup, který si mezi sebou udržovali, poznat naštěstí není.

Zrození fenoménu

Po úspěchu Pokladu na Stříbrném jezeře a následné trilogie bylo jasné, že diváci chtějí další a další dobrodružství. Celkem bylo proto natočeno sedmnáct filmů. Většina z nich se odehrává na Divokém západě, najdeme ale i příběhy zasazené do arabského světa nebo Jižní Ameriky. 

Kromě představitelů dvou hlavních postav se ve filmech objevila celá řada dalších skvělých herců. Několik rolí ztvárnil v Mayovkách Terence Hill, padoucha ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře si zahrál Herbert Lom, který se později proslavil rolí inspektora Dreyfusse ve filmech o Růžovém Panterovi. Zapomínat nesmíme ani jak na Marii Versiniovou coby Nšo-či, tak na první německou bondgirl Karin Dorovou, která ztvárnila Ribannu a byla v šedesátých letech manželkou Haralda Reinla, režiséra Pokladu na stříbrném jezeře.

Mluvíme-li o fenoménu zvaném filmové Mayovky, mluvíme především o starší generaci. Pro ni ale budou tyto filmy ztělesněním nostalgie, na kterou nedají dopustit.

Vyzkoušejte si, co si z filmů o Vinnetuovi pamatujete.

Zdroje článku: