Letošní vánoční nadílka z Netflixu XI

Letošní vánoční nadílka z Netflixu XI
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vánoce z jiného světa: Užijte si příběh jednoho neobyčejného kleptomana, který je navíc mimozemšťanem. Netflix vydává tento animovaný vánoční film jako svůj „vánoční speciál“. Nejen na děti čeká 42 minut barevné a pohodové podívané přinášející rozptýlení a zdůrazňující důležitost sváteční pospolitosti.

Film je založený na knize Alien Xmas z roku 2006 od Stephena Chioda a Jima Straina. Tvůrci využívali počítačově generované snímky ve scénách s vesmírnými loděmi, většina filmu byla produkována pomocí stop-motion animace, což je metoda ruční animace používaná v 60. letech. Stephen Chiodo uvedl, že filmu dali uměleckou hodnotu 21. století.

O filmu

Kdysi dávno se rasa mimozemšťanů známá jako Klepts stala chamtivou, vyplenila svou domovskou planetu a zničila všechny její přírodní zdroje. Obyvatelé zničené planety vybledli a vydali se do vesmíru, přemisťovali se z galaxie do galaxie a kradli, co mohli. Vůdce Kleptů, známý jako „Nejvyšší vůdce Z“, se rozhodne ukrást vše na planetě Zemi. Jejich plán zahrnuje stavbu zařízení nazvaného Gyrotron, které odstraní gravitaci Země. To následně způsobí, že se vše vznese na oběžnou dráhu, kde si vše hezky vysbírají kosmické lodě Kleptů. Vůdce Z posílá X, malého Klepta, aby provedl tu nejzásadnější misi na zemi s pomocným robotem známým jako Semi-Automatic Multi-Tasking Unit (SAMTU).

X a SAMTU dorazí na Zemi krátce před Štědrým dnem. Přistanou ve vánočním městečku, kde žije Santa Claus a jeho elfové. Té noci Santa představí světu technologicky vyspělé sáně, které mu mají pomoci rychleji doručit vánoční dárky po celém světě. Sáně však selžou a Santa instruuje Obieho, svého hlavního elfího mechanika, aby je opravil. Obieho čas strávený prací na saních mu zabránil trávit čas se svou dcerou Holly a její matkou Noelle.

V ledové jeskyni X nařídí SAMTU postavit Gyrotron. Hnán nutkáním krást se X vydává do Vánočního městečka, kde narazí na Obieho. X hraje mrtvého, což vede Obieho k přesvědčení, že je to zapomenutá hračka. Obie dává mimozemšťana X dceři Holly jako dárek. Další den má Holly hračku u sebe, když zdobí se svou matkou dům, chodí koledovat a navštěvuje přátele. Mimozemšťan tak vidí, jak jsou k sobě elfové laskaví a štědří, ale nerozumí tomu. V noci potom ukradne z domu, co unese a prchá. Holly ho ale vidí a myslí si, že je smutný, protože nedostal od nikoho dárek, a tak ho sama obdaruje. To mimozemšťana velmi zasáhne, protože se k němu ještě nikdy nikdo nechoval s takovým soucitem a vlídností. Vrátí se mu jeho ztracená barva a začne chápat chování lidí.

Nadčasové poselství Vánoc je ve filmu hezky čitelné a ani dospělým neuškodí, když si jej připomenou.

X se rozhodne nepokračovat v plánu vůdce Z a místo toho přeprogramuje SAMTU k opravě Santových sání. Vůdce se však nevzdává a nařizuje ostatním Kleptům, aby napadli městečko. Kleptové aktivují Gyrotron, ale SAMTU zařízení deaktivuje. Mimozemšťané tak nemohou spoléhat na to, že si kořist posbírají na oběžné dráze a musí mezi lidi. Ti je ve vánoční euforii obdarovávají, což má podobný efekt jako u průkopnického mimozemšťana X. Postupně tak všichni vybledlí Kleptové získávají dávno ztracenou barvu a stávají se lepšími.

Za rozbřesku na Štědrý den Santa naříká, že nezbývá dost času na doručení vánočních dárků všem dětem na světě. X se vznáší na oblohu s řadou dalších Kleptů ve vesmírných lodích. Cestují po planetě a doručuje dárky, jak si Santa přál.

 

Zdroj: