Letošní vánoční nadílka z Netflixu

Letošní vánoční nadílka z Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Až do konce roku vám každý den přineseme tip na některý z mnoha vánočních filmů, se kterými si můžete zpříjemnit volné dny, zabavit sebe i děti a navodit tu správnou provoněnou sváteční atmosféru.

Chlapec, kterému říkají Vánoce

  • Rodinný film z produkce Velké Británie, 2021, český dabing

Je Štědrý den, ale ne všechny rodiny mají to štěstí, že tráví tento sváteční den s těmi nejbližšími. Právě to je případ tří sourozenců, kterým zemřela matka a jejich otec na poslední chvíli musí do práce.

I přes protesty dětí jsou svěřeny do péče staré tety Ruth, kterou děti nemají v oblibě a ze všeho nejvíce jim vadí, že je teta už hodně stará. Večer se ale změní v okamžiku, kdy stará paní začne dětem vyprávět starý vánoční příběh, který děti zaujme. Příběh je jim blízký hlavně proto, že chlapec, o kterém je vyprávění, nemá matku, stejně jako oni a je mu také velmi smutno.

Děj se přesouvá do dalekého Finska, kde chlapec z příběhu jménem Nikolas žije uprostřed lesů plných medvědů v malém srubu se svým otcem. A protože v životě nemá moc radosti a je mu smutno, každý večer před spaním se uklidňuje legendou o místě zvaném Elfhelm.

A jak už to u dětí bývá, fantazie a skutečnost se jim v životě pěkně spojují. A tak když otec Joel sedne k chlapcově posteli a spustí vyprávění o dívce, která se ztratila, a nakonec po dlouhé a strastiplné cestě našla kouzelné místo, kde přebývali elfové, Nikolasova fantazie ho vtáhne do děje, jako by on sám byl v kouzelném pohádkovém světě. Ve svém dobrodružství narazí na soba, kterého pojmenuje Blitzen a ten mu umožní, aby se na něm svezl.

A tak začíná chlapcovo velké dobrodružství, ve kterém bude hledat otce, který se vydal na cestu a ztratil se. Nikolas získá při putování nové přátele a bude také čelit velkému nebezpečí.

Na závěr příběhu se zase děj vrací ke třem sourozenců do současnosti, kteří si příběh vyprávěný tetou Ruth opravdu užili. Otec dětí se vrací domů a Ruth odchází. A než zazvoní zvonec, Ruth ještě překvapí.

Film se natáčel v Laponsku, v České republice, na Slovensku a ve Velké Británii.

Z hereckého obsazení určitě stojí za zmínku Maggie Smith, která si zahrála tetu Ruth. Veteránka filmového světa má už 86 let a je stále velice aktivní. Příští rok se objeví v očekávaném projektu Panství Downton: Nová éra.  

V menších rolích se ve filmu objeví i české tváře. Poznáte třeba Václava Chalupu, Karla Bělohradského nebo Zdeňka Godlu.

 

Zdroj:

  • autorský článek